La prima vedere:
- Tiroida este o glandă care secretă un hormon esențial, tiroxina.
- Hipotiroidismul afectează milioane de oameni și poate fi cauzat de o varietate de factori diferiți.
- Sucurile pot ajuta la îmbunătățirea funcției tiroidiene, oferind o sursă concentrată de ingrediente naturale, brute.
Nu ne gândim de obicei la glanda tiroida: doar stă acolo, își face treaba și asta este.
Începem sa ne punem întrebări însă, atunci când auzim de povestiri de acest gen:
O prietenă a mea a încercat foarte mult să slăbească pentru nunta ei. S-a informat despre dietă la cineva interesat de nutriție, dar nu putea înțelege de ce nu pierde în greutate. O mulțime de calorii scăzute, alimente neprocesate, aport mare de apă – dieta ei avea toate ingredientele potrivite pentru pierderea în greutate.
A crescut cantitatea de exerciții fizice – făcea toate lucrurile corect. Având în vedere motivația extrem de ridicată pentru pierderea în greutate și având în vedere tipul de persoană care este, nu o puteai bănui ca pe cineva care ar lua în considerare să trișeze chiar și cu o bombonică ocazională. În cele din urmă s-a dus la medic, care, după câteva teste, a diagnosticat o tiroidă hipoactivă.
Hotărâtă să-mi ajut prietena, am apelat la sucuri de fructe, am analizat câteva ingrediente care ar putea ajuta și am dezvoltat câteva rețete de sucuri pentru a ajuta la îmbunătățirea problemei tiroidiene și a pierde în greutate. Rezultatul? În combinație cu medicamentele, lucrurile se îndreaptă cu siguranță în direcția potrivită.
Ce este tiroida?
Tiroida este o glandă din partea anterioară a gâtului. Are doi lobi conectați, ce se dispun de o parte și de alta a laringelui și traheii, astfel încât arată un pic ca o formă de fluture. Funcția tiroidei este de a secreta diferiți hormoni, principalul fiind tiroxina.
Acest hormon este esențial pentru creștere și dezvoltare, inclusiv dezvoltarea creierului în organism, reglarea temperaturii corpului și are un rol major în majoritatea proceselor metabolice ale corpului, inclusiv digestia, influențează ritmul și funcția inimii, și ajută la menținerea oaselor sănătoase.
Tiroida este controlată de creier, care eliberează TSH, sau hormonul stimulant al tiroidei, pentru a declanșa secreția de tiroxină.
Ce este hipotiroidismul?
Ultimele statistici arată că în România numărul celor cu boli tiroidiene s-a triplat în ultimii șase ani (64% dintre bolnavi provin din mediul urban), iar de multe ori aceste afecțiuni nu sunt diagnosticate. Femeile prezintă un risc mai mare de probleme tiroidiene, iar riscul crește odată cu vârsta.
Hipotiroidismul este o afecțiune în care tiroida nu secretă suficientă tiroxină și poate fi cauzată de probleme ale sistemului imunitar.
Simptomele comune ale hipotiroidismului includ:
- Oboseală
- Slăbiciune
- Creștere în greutate sau dificultate în pierderea în greutate
- Părul uscat și subțire
- Piele uscată
- Constipație
- Crampe musculare
- Menstruație abundentă sau anormală
- Sensibilitate la temperaturi reci
Această listă de simptome nu este exhaustivă. În plus, aceste tipuri de simptome nu sunt exclusive asociate unei probleme cu tiroida. Dacă bănuiți că aveți o afecțiune tiroidiană, sunt necesare sfaturi medicale specifice și teste tiroidiene adecvate, așa că mergeți la medic.
Lăsate netratate, simptomele problemelor tiroidiene adesea devin din ce în ce mai severe și pot duce la probleme cardiace, probleme de sănătate mintală și leziuni ale nervilor.
Care sunt cauzele hipotiroidismului?
În unele cazuri, cum ar fi tiroidita Hashimoto, sistemul imunitar percepe efectiv tiroida ca pe o amenințare și o atacă pentru a nu mai funcționa.
Mai rar, hipotiroidismul poate fi declanșat de niveluri insuficiente de iod, un oligoelement important în procesul de formare a hormonilor tiroidieni. Nivelurile ridicate de stres au fost asociate cu un risc crescut de hipotiroidism.
Multe medicamente diferite, cum ar fi litiu, pot încetini funcția tiroidiană. Funcția tiroidiană poate fi de asemenea, afectată de afecțiunile glandei hipofizare și în timpul sarcinii.
Tiroida și nutriția
Este foarte important ca persoanele cu probleme tiroidiene să fie conștiente de dieta lor și de modul în care afectează tiroida.
Hipotiroidismul este o afecțiune care poate fi afectată dramatic de consumul alimentelor potrivite – sau greșite. În mod special, la hipotiroidism, este important să știm cantitățile corecte de alimente pe care ar trebui să le consumăm.
Unii dintre compușii alimentari care nu sunt indicați în special pentru hipotiroidism, sunt aceia numiți goitrogeni. S-a descoperit că aceștia contribuie semnificativ la o funcție slabă a tiroidei, mai ales dacă aveți un nivel scăzut de iod.
Broccoli și alte legume crucifere conțin goitrogeni, așa că, oricine are o problemă cu tiroida ar trebui să se le îndepărteze.
Cu toate acestea, unii experți spun că celelalte substanțe nutritive benefice din această familie de legume înseamnă că este uneori potrivit să le consumăm – mai degrabă fierte decât crude, și nu în cantități exagerate.
Pe de altă parte glutenul îți poate încetini metabolismul și a fost legat de problemele tiroidiene.
Merită să investighezi alimentația pentru tine însuți : dacă suspectezi că un anumit aliment este responsabil pentru simptomele tale, elimină-l din alimentație timp de câteva săptămâni și monitorizează efectul, apoi reintrodu-l. Dacă simptomele revin, este un indiciu important că acest aliment joacă un rol în simptomele tale!
O vizită la un expert nutriționist specialist în probleme ale tiroidei, este de asemenea recomandată.
Sucuri din fructe/legume, recomandate pentru tiroidă
Sucul este o modalitate foarte bună pentru oameni de a crește calitatea nutrițională a dietei lor. Majoritatea oamenilor nu au, nu pot sau nu au timp să-și asigure toate cele necesare pentru un meniu sănătos, în schimb este mult mai simplu să le adune într-un pahar de suc. Ai nevoie doar de un storcător sau un blender.
Prin intermediul sucului, puteți crea unele amestecuri fabuloase care furnizează organismului nutrienți care stimulează tiroida, evitați alimentele care pot agrava problemele tiroidiene și oferiți organismului o nutriție adecvată, în același timp ușoară pentru sistemul digestiv.
Ce alimente pot ajuta pentru probleme tiroidiene?
Ghimbir
Această rădăcină picantă și aromată conține magneziu care poate îmbunătăți funcția tiroidiană și a inimii și ajută la relaxarea musculară. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii și stimulează sistemul imunitar.
Roșii
Roșiile au un conținut ridicat de antioxidanți și multe alte substanțe nutritive, cum ar fi seleniul, care ajută la reglarea funcției glandei tiroide și sprijină sistemul imunitar.
Cercetările au arătat că antioxidanții au un efect semnificativ în reducerea unora dintre simptomele hipotiroidismului.
Castraveți
Aceștia oferă o sursă excelentă de hidratare care ajută toate funcțiile metabolice, dar și multe vitamine B care ajută la susținerea funcției tiroidiene.
Morcovi
Adăugând dulceață naturală oricărei rețete, morcovii sunt bine cunoscuți pentru conținutul ridicat de vitamina A și proprietățile antioxidante, dar morcovii ajută, de asemenea, la scăderea nivelului mai multor substanțe chimice diferite din organism, care sunt asociate cu niveluri mai mari de stres, care pot afecta negativ funcția tiroidiană.
Mere
Merele sunt o mare sursă de pectină, care încurajează organismul să elimine orice metale grele precum mercurul. Relevanța acestui lucru pentru problemele tiroidiene este aceasta: cu cât sunt mai multe metale grele în sistemul dvs., cu atât mai puțin eficient poate fi utilizat iodul pentru a produce hormoni tiroidieni.
În plus, merele conțin un compus vegetal numit quercetină, care s-a dovedit a reduce efectele asupra metabolismului care rezultă din hipotiroidism.
Afine
Aceste fructe delicioase conțin cantități mari de antioxidanți și mulți alți nutrienți care sunt benefici în reducerea simptomelor hipotiroidismului.
Pepene galben
Unii experți spun că pepenele galben – și în special cantalupul – este un superaliment al tiroidei. Conține toți nutrienții necesari pentru a maximiza funcția tiroidiană – vitaminele A, C și K, vitaminele B, plus magneziu, cupru și potasiu.
Citrice
Acest grup de fructe este renumit pentru conținutul ridicat de vitamina C, un puternic antioxidant și antiinflamator. Fructele citrice conțin, de asemenea, o gamă largă de alți compuși ai altor plante, care ajută la susținerea funcționării sistemului imunitar și în beneficiul tiroidei.
Busuioc
Busuiocul este cunoscut ca o plantă adaptogenă și a fost folosit în medicina tradițională pentru a reduce stresul. De asemenea, cercetările arată că busuiocul are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii .
Ananas
Ananasul este plin de nutrienți utili care pot îmbunătăți utilizarea iodului în organism, vitaminele A, C, E și K, vitaminele B și alți antioxidanți.
De asemenea, conține calciu, magneziu, cupru, fier, mangan, fosfor, seleniu și zinc, toate fiind importante pentru o bună funcție a tiroidei.
Ananasul este singura sursă naturală a unui compus vegetal numit bromelină, care a fost bine cercetat pentru proprietățile sale anti-inflamatorii și de calmare a durerii.
De asemenea, s-a demonstrat că bromelina stimulează sistemul imunitar și are un efect direct asupra celulelor tiroidiene.
Mango
Aceste fructe colorate și aromate, au un conținut ridicat de vitamina C, dar și alți antioxidanți precum zeaxantina și o gamă uriașă de alți nutrienți benefici, cum ar fi cuprul, calciul și fierul, care ajută la susținerea funcției tiroidiene și la îmbunătățirea circulației și transportului de oxigen către celulele tiroidiene.
Rețete de sucuri pentru probleme ale tiroidei
Încercați-le și vedeți cum funcționează pentru voi!
1. Salată într-un pahar
Acest suc pe bază de salată conține și morcovi și mere pentru a echilibra aromele vegetale.
- 2,5 cm ghimbir rădăcină
- 1 cană de salată verde
- 2 roșii medii
- 3 tulpini de țelină
- 1 castravete mediu
- 5 morcovi medii
- 1 măr
- Stoarceți ghimbirul, salata și roșiile.
- Stoarceți țelina, castravetele, morcovii și mărul
- Amestecați și serviți
2. Raiul afinelor cu pepene galben
Acest suc răcoritor este delicios rece. Este plin de nutrienți pentru a ajuta funcționarea tiroidei și plin de antioxidanți.
- 1 cană afine
- ½ pepene galben
- ½ castravete mediu
- 6 morcovi mijlocii
- Stoarceți afinele și pepenele galben
- Stoarceți castraveții și morcovii
- Adăugați gheață și serviți imediat
3. DMB (Detox-Măr-Busuioc)
Merele și busuiocul se reunesc surprinzător de bine, iar acest suc este excelent pentru a oferi tiroidei un impuls.
- 1 cană frunze de busuioc și tulpini
- 1 cană struguri
- 2 tulpini țelină
- 3 mere verzi medii
- Stoarceți frunzele de busuioc și strugurii
- Stoarceți țelina și merele
- Serviți imediat
4. Răsfăț pentru tiroidă
Acest suc gustos este un „boom” de vitamina C
- 1 portocală, decojită
- ½ grapefruit, decojit
- ½ lime
- 3 fructe de kiwi
- 1 dovlecel mediu
- Stoarceți portocale, grapefruit și lime.
- Stoarceți kiwi și dovlecel
- Se toarnă peste gheață și se servește imediat.
5. Ananas Mango Fandango
Acesta este un suc dulce – ananasul și mango dau o savoare care ne permite sa adăugăm salata verde (beneficiind de elementele ei nutriționale) fără a strica gustul.
- 2 căni cu orice salata verde
- 1 cană mango
- ½ ananas
- 1 măr mediu
- Stoarceți salata și mango
- Stoarceți ananasul și mărul
- Serviți și bucurați-vă!