O dietă fructitară – Avantaje și dezavantaje

Diferite fructe pe o masa.

La începutul acestui an, ai auzit despre faptul că Ashton Kutcher a trebute să fie spitalizat după ce a urmat o dietă fructitară? În rolul lui Steve Jobs într-un viitor film biografic despre viața fondatorului Apple, Kutcher a încercat să adopte și o dietă în stilul lui Jobs, pentru a intra complet în pielea personajului său. Din păcate, se pare că acest lucru a dus la „dublarea durerii” și la necesitatea ajutorului medical.

Poveștile de acest gen dau adesea un nume rău dietelor alternative, așa că astăzi m-am gândit să aprofundez și să văd la ce se referă cu adevărat o dietă fructitară. Poate fi atât de dăunătoare încât să ajungi la spital sau pot exista beneficii pe termen lung ale acestei diete?

Ce este o dietă bazată pe fructe?

Adesea cunoscut ca un subset de veganism, fructitarismul implică adoptarea unei diete care este alcătuită din 75% fructe. Mai mult, în funcție de preferințele individuale, dietele pot fi făcute din nuci și semințe și alte alimente vegane și crude.

Produsele de origine animală sunt un NU absolut. Unii fructitarieni nu mănâncă cereale, în timp ce alții mănâncă. Unii mănâncă doar fructe care au căzut în mod natural dintr-un pom și nu au fost culese.

Dietele fructitare nu sunt noi și există de foarte mult timp. De fapt, mulți fructitarieni cred că a fi „fructivori” sau consumatori de fructe este starea naturală a oamenilor și, mâncând fructe organice întregi, crude, oamenii se vor întoarce în paradisul Edenului, Adam și Eva.

Partea bună a unei diete fructitare

Așadar, consumul de fructe și mai ales doar fructe te va ajuta în vreun fel? Fructarienii cred că pot exista beneficii pe termen lung ale adoptării unei astfel de diete. Beneficiile fructitarismului includ:

Calorii puține

Fructele sunt bune pentru voi și sunt deseori recomandate din punct de vedere caloric. O porție de fructe, cum ar fi căpșune și pepene, conține adesea mai puțin de 100 de calorii.

Pe de altă parte, un fruct ca banana este, de asemenea, o alegere excelentă, deoarece nu numai că conține doar aproximativ 100 de calorii, dar este foarte bogat într-o multitudine de alți nutrienți, cum ar fi vitaminele, mineralele și fibrele.

Nu ai nevoie să gătești

Mulți fructarieni cred că alimentele ar trebui consumate crude în forma lor naturală. Și de ce nu ar face-o, când majoritatea fructelor pot fi consumate fără a fi nevoie să fie gătite. Dietele fructitare pot fi convenabile, mai ales pentru cei care se deplasează frecvent.

Beneficii pentru sănătate

Datorită unei diete bogate în fibre, fructarienii sunt adesea mai puțin predispuși la constipație. În plus, un aport regulat de vitamine și alți nutrienți întărește sistemul imunitar al organismului, făcându-vă mai puțin predispuși la alergii și viruși.

Bogat în fibre

Fructele conțin o mulțime de lucruri bune și sunt o sursă excelentă de nutrienți și fibre, așa cum am discutat mai sus. Știați că o cană de zmeură conține 8g de fibre?

Aceasta este deja o treime din aportul zilnic de fibre recomandat femeilor! În plus, fructele precum prunele și fructele de pădure sunt, de asemenea, anti-oxidanți naturali.

Citește și: Cele mai bune multivitamine pentru bărbații peste 50 de ani

Partea negativă a fructitarianismului

Înainte de a adopta o dietă cu toate fructele, nu uitați, de asemenea, că o dietă fructitară are o serie de capcane.

Nu are suficienți nutrienți

Cea mai mare problemă pe care o au cei mai mulți oameni cu privire la fructitarism este că nu pot obține toate substanțele nutritive de care are nevoie corpul vostru doar din fructe.

Dietele fructitare sunt prin natura lor, destul de restrictive și, prin urmare, puteți ajunge la o serie de deficiențe de minerale și vitamine.

O dietă pe bază de fructe vă poate spori șansele de a dezvolta anemie din cauza lipsei de fier în corpul dumneavoastră. Lipsa de fier ar duce, de asemenea, la senzația de oboseală constantă.

Vitamina B-12 se găsește de obicei numai în alimentele pe bază de animale și foarte des fructarienii dezvoltă un deficit de vitamina B-12 datorită alegerii dietei lor. Carnea, păsările de curte, ouăle, peștele și produsele lactate sunt surse obișnuite de vitamină, cu toate acestea, fructarienii nu consumă niciunul dintre aceste alimente.

Mulți iau suplimente alimentare pentru a compensa acest lucru, însă mulți ajung să aibă un nivel scăzut al acestei vitamine cruciale și acest lucru poate duce la o varietate de probleme neurologice.

Întrucât majoritatea fructarienilor nu consumă produse lactate, există adesea un risc ridicat de a avea deficit de calciu, precum și de a avea un conținut scăzut de vitamina D. Acestea la rândul lor pot duce la oase fragile.

În timp ce vitamina D poate fi derivată din soare, majoritatea dintre noi nu petrecem suficient timp în aer liber și ne bazăm pe lapte sau pește pentru a ne furniza nevoile noastre de vitamina D. Fără acești nutrienți, oasele tale ar putea deveni mai predispuse la rupere.

Probleme psihologice

Acest lucru este improbabil, si, de fapt, mulți fructarieni vor susține că opusul este adevărat, dar dietele fructifere au condus și la probleme psihologice.

Un motiv obișnuit pentru aceasta este că fructitarismul este o dietă destul de extremă și poate fi greu să te potrivești cu prietenii și familia ta și chiar să socializezi corect dacă ai obiceiuri alimentare atât de stricte.

Metabolism lent

Uneori, oamenii adoptă diete bazate pe fructe pentru a reduce consumul de calorii. Cu o dietă cu fructe, dacă organismul nu primește suficiente calorii de care are nevoie din dietă, acesta intră adesea într-o stare de catabolism.

Aceasta înseamnă că începe să obțină energie din propriul țesut, deoarece nu are alimente de descompus pentru energie. Ca urmare, metabolismul tău va încetini, în timp ce corpul tău încearcă să păstreze cât mai multe calorii pentru energie.

Acest lucru vă va afecta, de asemenea, echilibrul electrolitic și poate avea, de asemenea, efecte adverse asupra modului în care funcționează mușchii, în special mușchii inimii.

Prea mult zahăr

Fructele ne oferă opțiuni naturale de zahăr, da. Dar dacă fructele alcătuiesc întreaga dietă, consumați mult prea multă fructoză (adică zahăr)!

Pentru o persoană obișnuită, se recomandă să nu consumați mai mult de 25g de fructoză pe zi, chiar mai puțin pentru cei cu probleme diabetice. Consumând doar 3 fructe dulci pe zi, veți fi atins limita de 25g / zi.

Depășirea acestor cantități de consum poate duce la multe probleme, cum ar fi rezistența la insulină, diabetul, obezitatea, boli ale ficatului gras, hipertensiune arterială și multe altele.

Cantitățile excesive de fructoză au fost, de asemenea, legate de cancer, în special cancerul pancreatic.

Iată, de asemenea, un scurt videoclip care arată dieta cu legume si fructe pentru scăderea în greutate!

În concluzie

Consensul general cu privire la dieta bazată pe fructe pare a fi un „nu, nu o face”. Mâncatul de fructe zilnic ar trebui cu siguranță să facă parte din dieta ta, o dietă formată exclusiv din fructe poate ajunge să facă mai mult rău decât bine.

Dieteticienii din întreaga lume afirmă cu tărie că nu puteți obține toți nutrienții de care are nevoie corpul dumneavoastră dacă adoptați permanent o dietă pe bază de fructe.

Dacă luați în considerare o dietă fructitară, deoarece credeți că ar putea să vă ajute să pierdeți în greutate, v-aș sfătui cu tărie să discutați mai întâi cu un profesionist din domeniul sănătății. Dietele extreme nu sunt niciodată o idee bună.

Personal, nu cred în dietele extreme. Moderația este cheia unei alimentații și a unei vieți sănătoase. Dar aș vrea să știu – ce părere aveți despre o dietă fructitară?

Citește și: Cel mai bun suport lombar pentru scaunele auto

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc