Probabil că ați auzit de Vitamina D, dar nu cunoașteți efectele acestei vitamine asupra corpului. Haideți să atacăm acest subiect pentru a afla ce efect are Vitamina D asupra corpului dumneavoastră.
Vitamina D este o vitamină solubilă vitală pentru sănătatea dumneavoastră; în alte cuvinte, corpul dumneavoastră stochează această vitamină în țesutul adipos.
Din această cauză, nu este nevoie de cantități mari din această vitamină în dieta zilnică. Dozele mici regulate ajută la funcționarea optimă.
În prezența soarelui, sistemul tegumentar, sau pielea, produce vitamina D în mod natural. Din moment ce nu veți avea posibilitatea să ieșiți zilnic afară pentru a absorbi razele soarelui, pentru ca acest proces să poată avea loc, este necesar să introduceți vitamina D în dieta dumneavoastră prin alimente sau prin suplimente.
Din fericire, este la latitudinea dumneavoastră modalitatea prin care vă asigurați că nu aveți și că nu veți avea o deficiență de vitamina D.
Vitamine D are multe roluri, unul dintre ele fiind absorbția de calciu în sistemul digestiv. Veți găsi ușor lapte fortificat prin vitamina D, deoarece calciul este un mineral ce ajută la creșterea oaselor.
Având un nivel adecvat de vitamina D veți scădea incidența problemelor neuromusculare precum fracturile osoase sau apariția osteoporozei.
Cuprins:
Beneficiile Vitaminei D
Vitamina D are foarte multe beneficii, fiind una dintre cele 4 vitamine liposolubile de care depinde corpul dumneavoastră. Beneficiile Vitaminei D includ:
- Îmbunătățirea funcționării neurologice
- Îmbunătățirea sistemului imunitar
- Îmbunătățirea creșterii celulare și întinerirea
- Luptă împotriva inflamațiilor din corp
Reducerea inflamației este mult mai importantă decât credeți, deoarece inflamația este cea mai mare cauză a bolilor și afecțiunilor din corp.
Deficitul de Vitamina D
La fel ca și în cazul altor vitamine și minerale, corpul dumneavoastră va da peste probleme dacă este privat de o componentă ce îl ajută să înflorească. Deficitul de vitamina D se leagă de:
- Colon, prostată și cancerul de sân
- Osteoporoză
- Boala Rickets
- Osteomalocie (slăbiciune la nivel osos)
- Deformări ale scheletului
De cât de multă este nevoie și din ce se poate lua?
Fiecare corp este diferit, și are nevoi diferite, producând în mod natural un nivel variat de vitamine. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor vor avea parte de beneficii dacă iau suplimente ce conțin între 200 și 600 de miligrame de vitamina D, per zi.
Persoanele ce suferă de afecțiuni precum osteoporoza, boli cardiovasculare și hipertensiune arterială ar trebui să consulte un medic pentru a determina dozajul corect. Un bronz sănătos sub soare poate, de asemenea, să vă ajute corpul la generarea unui nivel adecvat de vitamina D pe cont propriu.
Sunt câteva metode prin care puteți obține un nivel optim de vitamina D:
- Suplimente precum Uleiul din ficat de cod (alegeți un produs de calitate superioară, nemodificat genetic)
- Alimentele precum laptele, somonul sau ouăle
- Expunerea la soare (nu exagerați, 10-15 minute pe zi sunt suficiente)
Expunerea limitată la soare este cea mai obișnuită cale prin care se ajunge la deficiența de vitamina D. Cu toate că în multe cazuri poate fi din cauza dietei, este foarte important să vă amintiți că fără lumina soarelui, pielea nu poate să pornească procesul de creare a vitaminei D în corp.
Dacă îi permiteți corpului dumneavoastră să continue procesul său natural va rezolva problema în cele mai multe cazuri. Dacă faceți un efort conștient de a vă expune la soare și includeți și un supliment cu vitamina D cu un dozaj potrivit veți acoperi toate bazele.
Ce se întâmplă dacă faceți exces de Vitamina D?
După ce aflați mai multe despre vitamina D, amintiți-vă să nu faceți exces, deoarece poate să ducă la diferite probleme precum:
- Somnolență
- Constipație
Aceste simptome apar din cauza excesului de grăsimi – vitamina D solubilă este stocată în ficat și în țesutul adipos – vitaminele hidrosolubile sunt eliminate de corp prin urinare.
Sunt oameni ce pot fi mai predispuși la deficiențele de vitamina D. Exemple de grupuri de oameni predispuse la această problemă sunt infanții ce sunt alăptați, adulții de peste 70 de ani, persoanele ce nu s-au expus la soare și persoanele ce au o afecțiune digestivă numită malabsorbție.
Cum vă puteți da seama dacă aveți o deficiență de vitamina D
Anumite simptome pe care le experimentați pot fi indicativi ai deficienței de Vitamina D, incluzând:
- Durerile osoase
- Oboseala musculară
Dacă aveți aceste simptome, nu asumați imediat că aveți o deficiență de vitamina D. Cel mai bine este să consultați un medic și să luați măsurile sugerate de acesta.
Citește și: Cele mai bune multivitamine pentru femei