În primul rând, probabil vă întrebați ce este această substanță și care sunt beneficiile de sănătate oferite de Seleniu.
Ei bine, Seleniul este un element ce apare în mod natural și se folosește pentru întregul corp, în mod concentrat în zona ficatului, a tiroidei, a rinichilor și a musculaturii.
Corpul dumneavoastră are nevoie de doze zilnice mici pentru a fi satisfăcut, deci nu este nevoie să vă încărcați cu acest supliment. Trebuie doar să nu neglijați consumul acestui supliment.
Cum puteți afla dacă aveți o deficiență de seleniu?
Nu este mereu ușor să aflați dacă aveți o deficiență de seleniu. Simptomele precum oboseala mentală sau fizică, hipotiroidism sau probleme reproductive pot fi indicatori ai insuficienței de seleniu. Dacă sunteți atent la astfel de semne, puteți preveni multe probleme.
Cu toate acestea, dacă aveți aceste simptome, nu asumați imediat că este vorba de o deficiență de seleniu, deoarece pot fi implicate și alte deficiențe de nutrienți. Mâncând destule alimente cu un conținut mare de seleniu este foarte important pentru sănătatea dumneavoastră.
Consumați aceste alimente pentru a vă lua doza zilnică necesară de seleniu
Pentru a vă asigura că dieta dumneavoastră conține destule surse de seleniu, pentru a avea parte de beneficiile de sănătate oferite de acesta, alegeți alimente precum peștele, semințele, sau vita.
Cea mai bună sursă de seleniu se află în comunele nuci braziliene, din moment ce 28g de nuci braziliene conțin aproximativ 767% din doza zilnică recomandată de seleniu.
28g este reprezentat de 6-8 nuci, depinzând de mărime, dacă mâncați 3 nuci braziliene zilnic, veți avea cu siguranță destul seleniu în corp.
Puteți găsi 131% din doza zilnică recomandată în 100g de pește, 32% din doza zilnică recomandată în 28g de semințe și 54% din doza zilnică recomandată într-o friptură de vită. Doze mai mici de seleniu (17% din doza zilnică recomandată) se pot găsi în alimente vegetale precum spanacul și sparanghelul.
Seleniul nu ar trebui să fie neglijat
Să fim serioși, multă lume nici măcar nu a auzit de existența seleniului. Dar asta nu înseamnă că acesta trebuie să fie ignorat.
Beneficiile de sănătate oferite de seleniu sunt numeroase și au un impact asupra stării de bine generale:
- Funcționează drept anti-inflamator (multe boli sunt rezultatul unei inflamații în corp)
- Îmbunătățește sistemul imunitar și eficiența celulelor albe, ce sunt responsabile cu ținerea la distanță a infecțiilor și virusurilor.
- Ajută la ameliorarea problemelor cu mătreața
- Reglează tiroida prin eliberarea unei forme mai puțin active de hormoni tiroidali ce vor fi convertiți în hormoni activi pentru a fi folosiți de corpul dumneavoastră
- Ajută motilitatea spermei, crește fertilitatea masculină
- Protejează inima prin scăderea riscului de formare a cheagurilor, reduce colesterolul nociv și crește colesterolul benefic
- Luptă împotriva radicalilor liberi și a cancerului, studiile arătând că numărul de decese din cauza cancerului în cazul persoanelor ce au un nivel optim de seleniu este mai mic
Dacă există posibilitatea să aveți un deficit de seleniu, această problemă nu trebuie ignorată. Deficiențele de seleniu netratate pot duce la afecțiuni precum boala Keshan (cardiopatie) și infertilitate masculină.
Deficiențele pe termen lung vă vor face predispus la developarea bolii Hashimoto, o condiție ce face sistemul imunitar al corpului să atace tiroida.
Concluzii și pașii pe care trebuie să-i urmați
Pentru a preveni problemele cauzate de lipsa seleniului, puteți opta pentru suplimente în dieta dumneavoastră.
- Luați multivitamine complete ce conțin seleniu.
- Beți un nivel optim de apă, deoarece aceasta conține mici doze de seleniu
- Consumați din alimentele menționate mai sus ce sunt bogate în seleniu
Nu trebuie să faceți tot ce s-a menționat mai sus, alegeți două dintre sugestii și asigurați-vă că aveți destul seleniu în corp. După ce corpul dumneavoastră va primi destul seleniu, cel mai probabil veți simții beneficiile de sănătate oferite de acesta în câteva săptămâni.
Asta în cazul în care doza dumneavoastră zilnică nu este destul de mare. Semnele unei deficiențe de seleniu sunt:
- Oboseală musculară
- Dureri de articulații
- Păr nesănătos
- Pete albe pe unghii
Este important să luați în considerare că fiecare persoană are nevoi diferite. Unii oameni au nevoie de mai mult seleniu, alții de mai puțin.
Persoanele cu cel mai crescut risc de a avea deficiență de seleniu sunt persoanele ce suferă de o afecțiune a rinichilor, persoanele ce suferă de HIV, persoanele ce suferă de afecțiuni gastrointestinale, deoarece nu pot absorbi seleniul la fel ca persoanele cu o nutriție parenterală totală (TPN), drept singura lor sursă de alimente.
Faceți o analiză de sânge la un laborator dacă nu sunteți siguri de nivelul dumneavoastră curent de seleniu. Dacă rezultatele arată că nivelul dumneavoastră de seleniu este scăzut, urmați sugestiile pe care vi le va oferi medicul și creșteți nivelul de seleniu prin metodele alimentare menționate mai sus.
Citește și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc