- Afinele sunt fructe gustoase pline de vitamine, minerale și alți compuși nutritivi.
- Cercetările indică faptul că afinele conțin un nivel crescut de antioxidanți, față de alte fructe și legume.
- Din moment ce în orice corp există radicali liberi nocivi, nutrienții din afine pot îmbunătății sistemul imunitar și funcționarea cerebrală, pot scădea colesterolul rău, presiunea arterială și riscul de afecțiuni cardiovasculare și atac cerebral, dar și inflamațiile, și pot lupta împotriva infecțiilor urinare.
Simple, în salată de fructe, ca ornament pe o plăcintă de brânză sau într-o plăcintă – în orice formă ar fi, afinele sunt unele dintre cele mai gustoase fructe.
Nu numai că sunt extrem de populare și gustoase, dar au și talente ascunse. Sunt unele dintre cele mai nutritive fructe, deci nu există motive să le evitați!
Afinele erau culese și folosite pentru diferite motive de Americanii Nativi de secole întregi. Înainte de începutul secolului 20 se credea că afinele nu pot fi cultivate.
Cu toate acestea, în 1911, Elizabeth White, fiica unui fermier din New Jersey s-a aliat cu un botanist, Frederick Coville. Împreună au altoit diferite variante de afine și le-au cultivat, recoltând afine în 1916. (sursă)
În ziua de azi, cel mai mare producător de afine din SUA strânge aproape 240.000 de tone anual! Canada este pe al doilea loc, urmată de Polonia, Germania și Mexic, ca cei mai mari producători de afine. (sursă)
Să analizăm aceste super fructe de pădure, beneficiile de sănătate pe care le oferă, și ce spun studiile despre ele.
Ce sunt afinele?
Afinele sunt fructul unei tufe înfloritoare native în America de Nord. Sunt înrudite cu merișoarele și afinele roșii. Anumite specii de afine au un tufiș ce crește numai 10 centimetri în înălțime, altele pot crește până la 4 metri înălțime.
Afinele sunt verzi când apar și se închid treptat la culoare până ajung la culoarea de albastru indigo; cresc între 5 și 16 mm.
Mărimea afinei la maturitate depinde de specie; speciile au două categorii generale:
Afinele cu tufiș înalt – acesta este tipul cel mai comun pentru cultivare și are fructele mari ce se găsesc în comerț. Afinele cu tufiș mic sunt fructele mai mici, cu un tufiș de talie mică. Li se spune adesea afine sălbatice, aceste fructe de pădure sunt mai mici, dar mai pline de nutrienți.
De ce să nu vă cultivați propriul tufiș de afine acasă? Uitați-vă la următorul videoclip informațional:
Nutrienții din afine
Afinele sunt puternice când vine vorba de nutrienți. Au un nivel scăzut de calorii, conțin doar 57 de calorii per 100 de grame, și sunt făcute în mare parte din apă (84%), au puțini carbohidrați și puține grăsimi, incluzând acizii omega-3, omega-6 și proteine.
Vitaminele din afine
Când vine vorba de vitamine și minerale, afinele sunt chiar impresionante. Au un conținut crescut de vitamina K și C, conțin vitaminele E, B6, B1, B2, B3, B5, B9 și A.
Mineralele din afine
Afinele sunt la fel de pline și de minerale. Sunt o bună sursă de mangan, ce ajută la construcția sănătoasă a oaselor și dinților. Conțin cupru, fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor și zinc. (sursă)
Fitochimicale
Pe lângă multele vitamine și minerale, afinele conțin și multe fitochimicale. Aceștia sunt compuși chimici ce apar în mod natural în plante și au o varietate de funcții protective. În plante acești compuși sunt o parte importantă a mecanismului de apărare împotriva posibilelor pericole precum atacul insectelor și razele UV.
Cercetările au descoperit doar beneficiile de la suprafață ale fitochimicalelor pentru oameni, dar anumite fitochimicale au fost identificate, iar studiile indică faptul că pot proteja împotriva multor afecțiuni medicale.
Afinele conțin flavonoizi precum antociani, antocianizi precum delfinidina și malvodina, plus acid resveratrol, elagic, colagenic și galic. Cercetătorii au descoperit că anumite fitochimicale din afine pot reduce riscul de afecțiuni medicale severe. (sursă)
Beneficiile de sănătate oferite de afine
Cu toate vitaminele, mineralele și fitochimicalele din afine, nu este surprinzător că fiecare parte din acest mic fruct mov aduce beneficii de sănătate.
Vă vom spune pe scurt ce pot face afinele pentru dumneavoastră:
O armată de antioxidanți
Afinele sunt o sursă fantastică de antioxidanți – compuși capabili de a absorbi radicalii liberi nocivi. Acestea sunt substanțe chimice instabile ce pot cauza daune celulare și pot contribui la creșterea riscului de afecțiuni precum cancerul, contribuind și la procesul de îmbătrânire.
Cercetările indică faptul că afinele au cel mai crescut nivel de antioxidanți dintre fructele și legumele comune. (sursă)
Un test clinic a demonstrat o creștere de 20% a protecției împotriva radicalilor liberi în cazul participanților ce au consumat un litru de suc de afine și mere în fiecare zi pentru 4 săptămâni.
Alte studii similare au notat, de asemenea, efectul puternic antioxidant, după adăugarea unei pudre din afine înghețate în dietă, acestea fiind vești minunate, deoarece nu aveți acces tot anul la surse proaspete de afine. (sursă)
Afinele impulsionează sistemul imunitar
Sistemul imunitar este foarte important deoarece ne protejează de multe tipuri de afecțiuni și infecții. Unul dintre tipurile importante de celule legate de sistemul imunitar sunt limfocitele, celulele albe ce recunosc antigenii – substanțele cu potențial nociv – și produc anticorpi pentru a le distruge. (sursă)
Cercetările științifice au descoperit că includerea afinelor – în mare parte în dieta dumneavoastră poate crește semnificativ nivelul de limfocite din corp. (sursă)
Afinele elimină colesterolul
Colesterolul este văzut ca fiind periculos, și este adevărat că un nivel crescut de colesterol în sânge poate avea o varietate de efecte negative, inclusiv creșterea riscului de boli coronare și de atac cerebral, și nu sunt singurele efecte negative.
În realitate, există două tipuri de colesterol. Unul dintre ele, colesterolul cu densitate mică de lipoproteine (LDL) este nociv, cel de-al doilea, cunoscut sub numele de colesterol cu densitate crescută de lipoproteine (HDL) este tipul de colesterol cu care putem trăi; colesterolul este necesar pentru a crea o varietate de hormoni și de alte substanțe vitale sănătății.
Studiile au identificat tipuri diferite de colesterol LDL – mic și mare. Colesterolul LDL mic este considerat mai periculos pentru sănătate decât vărul său mai mare, din cauza densității crescute și a naturii sale instabile. Conform cercetărilor colesterolul LDL mare nu este asociatul cu riscul de afecțiuni cardiovasculare. (sursă)
O parte din fitochimicalele din afine au fost scoase în evidență pentru că pot avea posibilitatea de stabilizare și reducere a LDL-ului oxidat în corp. Anumite studii susțin că reducerea de LDL oxidat poate duce până la 27%. (sursă)
În timp ce anumite studii susțin că este nevoie să se consume o varietate de fructe și legume pentru a obține beneficiile fotochimicalelor, nu există dubii când vine vorba de beneficiile afinelor când vine vorba de gestionarea colesterolului. (sursă)
Afinele și presiunea arterială
Conform Asociației Americane a Sistemului Cardiac, presiunea arterială crescută, cunoscută sub numele de hipertensiune arterială, este una dintre cauzele principale de infarct miocardic și atac cerebral.
Hipertensiunea arterială supune pereții arteriali la presiune, crescând riscul de desprindere a cheagurilor de sânge. Eliberate în fluxul sanguin, cheagurile de sânge pot obstrucționa sau bloca vasele de sânge mai mici ce suplimentează inima și creierul cu oxigen și nutrienți.
Mai multe teste clinice au indicat faptul că afinele conțin compuși eficienți pentru reducerea presiunii arteriale. Participanții unui studiu ce au consumat 50 de grame de afine zilnic pentru 2 luni au avut o reducere a presiunii arteriale între 4 și 6%. (sursă)
Afinele nu sunt foarte eficiente pentru scăderea presiunii arteriale cum sunt medicamentele precum Atenolol-ul, ce a dovedit în anumite studii că poate reduce presiunea arterială cu până la 9.4%, dar afinele nu provoacă efecte adverse și nu necesită rețete. (sursă)
Reduc riscul de afecțiuni cardiovasculare și de atac cerebral
Cercetările făcute de Asociația Americană a Sistemului Cardiovascular indică faptul că afecțiunile cardiovasculare sunt cauza a 2200 dintre decesele zilnice, și că mai mult de 92 de milioane de americani adulți suferă de o formă de afecțiune cardiovasculară, inclusiv urmările unui atac cerebral. (sursă)
Având efectul combinat de scădere a presiunii arteriale și de scădere a colesterolului LDL oxidat, are sens de ce afinele ajută la reducerea riscului de afecțiuni cerebrale și atacuri cerebrale.
Cercetările susțin acest fapt. Într-un studiu de observație ce a implicat mai mult de 90.000 de participanți, cercetătorii au descoperit că o dietă cu un nivel crescut de antocianini, afinele fiind o sursă bună pentru acest tip de substanță, se leagă de o reducere de până la 32% a riscului de a avea un infarct miocardic.
Reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare ține foarte mult de schimbarea dietei și a stilului de viață, dar nu există dubii că afinele pot ajuta. (sursă)
Afinele ajută creierul
Creierul este responsabil pentru controlarea tuturor funților din corp, inclusiv a inimii, și este centrul sănătăți și al supraviețuirii, dar și centrul inteligenței responsabil cu învățarea, funcțiile cognitive și memoria.
Mai multe studii făcute fără participanți umani au arătat că muți dintre compușii din afine se găsesc în anumite zone din creier, ce au un rol cheie în procesele bazate pe inteligență.
Anumite cercetări sugerează că acești compuși au un efect direct asupra celulelor cerebrale și pot îmbunătăți funcționarea și comunicarea dintre celule.
În studiile umane, consumul de suc de afine pentru 6 săptămâni a avut efecte pozitive asupra abilităților participanților de a învăța noi informații și a îmbunătățit funcțiile de memorie. (sursă)
Afinele pot scădea rezistența la insulină
Fructele sunt nutritive și bune pentru oameni, dar există afecțiuni ce necesită monitorizarea consumului de fructe.
Conform Asociației Americane a Diabetului, peste 30 de milioane de americani suferă de diabet. Cercetătorii sugerează că și în cazul populației ce nu suferă de diabet, adică aproximativ 31% din populație, pot avea o rezistență la insulină. (sursă)
Rezistența la insulină reprezintă situația în care corpul nu răspunde corect la hormonul denumit insulină, ce îndepărtează, în mod normal, zahărul sub formă de glucoză din sânge pentru a fi stocat, reducând nivelul glicemiei din sânge.
Rezistența la insulină înseamnă că în corp va fi necesar să se producă un nivel mai mare de insulină pentru a putea controla nivelul glicemiei din sânge. Astfel poate apărea riscul de diabet și de afecțiuni cardiovasculare. (sursă)
Afinele conțin zaharuri, dar au un nivel destul de scăzut față de alte fructe. Efectul pozitiv al afinelor față de rezistența la insulină pare să fie mai mare decât părțile proaste referitoare la conținutul de zaharuri.
Cercetările științifice au arătat că anumiți compuși din plante din afine pot avea un efect impresionant când vine vorba de îmbunătățirea sensibilității la insulină. Un studiu clinic a indicat o reducere a sensibilității la insulină de 28% în timpul administrării de suplimente pe bază de afine. (sursă)
Afinele luptă împotriva inflamațiilor
Inflamațiile pot fi benefice drept răspuns la infecții sau leziuni, dar inflamațiile pe termen lung pot încetini procesul de vindecare și pot duce la complicații.
Inflamațiile au fost identificate ca având un rol semnificativ în condițiile medicale precum astmul, ulcerul cronic, boala Crohn și artrita. Anumiți experți sugerează că inflamația cronică joacă un rol major în afecțiunile cardiovasculare.
Cercetările științifice au notat un efect anti-inflamator semnificativ al compușilor din plante din afine, și sugerează că pot reduce riscul multor afecțiuni medicale și pot îmbunătăți simptomele multor condiții medicale. (sursă)
Afinele și infecțiile urinare
Merișoarele sunt asociate de mult timp cu reducerea riscului de infecții ale tractului urinar (UTI). Se consideră că pot ajuta la prevenirea bacteriilor precum E.coli, prevenind lipirea acestora de pereții tractului urinar, încurajând trecerea lor și părăsirea corpului fără a provoca probleme de sănătate.
Fiind o rudă a merișoarelor, afinele au un efect potențial similar. Nu există la fel de multe cercetări despre compușii din afine drept tratament pentru UTI-uri cum există pentru merișoare, dar s-au dovedit a conține mulți dintre compușii din plante la fel ca și merișoarele iar cercetările inițiale indică potențiale efecte pozitive. (sursă)
Concluzii
Puteți vedea că există multe motive pentru care afinele sunt atât de importante în dietă, deoarece îmbunătățesc sănătatea și reduc riscul multor afecțiuni, sunt gustoase și au o aromă delicată!
Cercetările legate de fitochimicale continuă să crească, și începem să descoperim mai multe despre aceste mici fructe puternice, și putem obține beneficii datorită efectelor pozitive pe care le au asupra corpului.
Citește și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc