- Metodele de curățare cu ulei sunt tehnici de curățare a pielii ce implică aplicarea unor tipuri speciale de ulei pe piele pentru a îndepărta praful și reziduurile.
- Curățarea cu ulei este o tehnică foarte eficientă ce funcționează prin folosirea uleiului pentru înmuierea și desprinderea uleiurilor naturale ale pielii și reziduurilor, pentru a putea fi eliminate cu ușurință.
- Metoda de curățare a pielii pe bază de ulei este potrivită pentru toate tipurile de ten – inclusiv pentru tenul uleios.
Vi s-a întâmplat vreodată ca în timp ce vă uitați pe internet să dați peste o frântură de informație ce v-a făcut să vă îndreptați întreaga atenție către ea? Asta mi s-a întâmplat mie când am aflat prima dată despre curățarea pielii cu ulei.
Nu am avut niciodată o piele perfectă, și odată cu maturizarea au apărut și grijile legate de chimicalele pe care le folosim pe corp.
Căutam, de fapt, rețete de cosmetice pe care să le fac acasă, din ingrediente naturale, și am dat peste un comentariu de umplutură despre metodele de curățare a pielii cu ulei.
A fost îndeajuns pentru a-mi capta atenția. Am căutat mai multe informații și de câteva luni folosesc metoda de curățare a pielii cu ulei. Trebuie să vă spun că sunt chiar impresionată de rezultate.
M-am gândit să împart și cu voi ceea ce am învățat despre metodele de curățare a pielii cu ulei, cum să procedați cu ele și ce spun experții despre aceste metode.
Cuprins:
Ce este metoda de curățare a pielii cu ulei?
Idea de a folosi ulei pentru a curăța pielea poate părea ciudată la început – ni se spune de ani că uleiurile produse în mod natural de piele trebuie curățate în mod regulat de pe pielea feței pentru a nu se combina cu machiaj, praf și micile particule de pământ.
Deci, de ce ar trebui să adăugăm și mai mult ulei în acest amestec?
Aici vine partea științifică
Am analizat procesul de curățare din perspectiva științifică, și totul a început să capete sens. În primul rând, să luăm în considerare curățarea pielii numai cu apă, apa și uleiul nu se pot combina; se separă în două substanțe distincte, oricât de mult ați încerca să le combinați între ele.
Acest lucru se întâmplă din cauza caracteristicilor uleiului și a moleculelor de apă. Moleculele de apă au o încărcătură pozitivă foarte mică, și o încărcătură negativă puternică. Asta înseamnă că moleculele de apă se leagă foarte ușor, pe cont propriu, prin legăturile de hidrogen, formând o barieră pe care moleculele de ulei nu o pot penetra. (sursă)
Metoda a 2-a: săpunul. Obiectivul săpunului este de a rupe legătura ce menține moleculele împreunate, permițând celor două substanțe să se combine formând o așa numită emulsie.
Cu toate acestea, combinația dintre săpun, apă și ulei formează diferiți compuși chimici ce rămân pe piele sub forma unor reziduuri. Această metodă poate fi prea dură pentru piele – în special pentru pielea feței, uscând-o și lăsând-o mată.
Acest fapt a dus la dezvoltarea multelor produse de curățare ce se găsesc în zilele noastre pe piață. Cu toate acestea, aceste produse au și ele câteva probleme.
Anumite produse sunt prea puternice și lasă pielea lipsită de uleiurile sale naturale. Asta duce la un cerc vicios în care piele recunoaște pierderea uleiurilor naturale și încearcă să compenseze excesiv această pierdere.
O altă problemă a produselor pentru piele este cea a substanțelor incluse – în special parfumurile – ce pot irita pielea. Partea bună este că există soluții mai simple, și mai naturale.
Cum funcționează metoda de curățare cu ulei?
Primul și cel mai important argument se leagă de abilitatea uleiului de a se combina cu alte uleiuri și de a le dizolva. Aceasta este prima dovadă ce ne arată că metoda de curățare cu ulei chiar poate funcționa.
Cu toate că multor persoane nu consideră plăcută ideea de a întinde ulei pe suprafața întregii fețe, este important să ne amintim că uleiul este extrem de important pentru funcționarea optimă a pielii. Uleiul produs în mod natural de către corp ajută la lubrifierea pielii, dându-i acesteia și o rezistență la apă.
Ideea de bază din spatele metodei de curățare pe bază de ulei este că, masând uleiul pe piele, acesta se va combina cu uleiurile naturale și cu impuritățile. De asemenea, se poate folosi puțină căldură pentru înmuierea pielii și pentru deschiderea porilor, facilitând astfel procesul de curățare.
Metoda de curățare cu ulei și acneea
Acneea este o condiție a pielii ce este caracterizată de inflamația glandelor seboreice și a foliculelor de păr ce, conform Academiei Americane de Dermatologie, pot fi iritate de transpirație, machiaj, cremă de protecție solară și dietă. (sursă)
Majoritatea persoanelor ce suferă de acnee cunosc numeroase metode diferite de tratament, ce pot varia între medicamente, exfolieri chimice, până la laser și la alte forme ușoare de terapie.
Multe dintre aceste tratamente ajută în cazul gestionării acneei, dar au și dezavantaje, precum efectele adverse negative sau costurile ridicate. (sursă)
Cu toate că uleiul este, în general, considerat nociv atunci când vine vorba de acnee și de piele, după cum am discutat mai sus, nu uleiul este problema; este vorba de porii blocați și de impurități.
Metoda de curățare cu ulei poate oferi persoanelor ce suferă de acnee oportunitatea de a curăța în profunzime pielea cu ajutorul ingredientelor naturale ce vor scădea numărul blocajelor de pe piele, permițând impurităților să fie evacuate.
Cu toate că nu există dovezi științifice sau noi studii ce pot susține categoric eficiența metodei de curățare cu ulei când vine vorba de acnee, asta nu este o surpriză.
Tipul de ten pe care un individ îl poate avea în combinație cu diferitele tipuri de ulei ce pot fi produse arată că metoda de curățare cu ulei nu este o știință exactă ce poate fi studiată ușor.
În principiu, multe persoane ce suferă de acnee au raportat îmbunătățiri remarcabile a simptomelor acneei după folosirea metodei de curățare cu ulei. Nu toată lume este de acord cu asta, totuși; anumite persoane susțin că simptomele s-au înrăutățit, cu toate că, în multe cazuri, amestecul de ulei, tehnica și durata perioadei de încercare nu este specificată. (sursă)
Ce tip de ulei puteți folosi?
Nu toate uleiurile sunt la fel, mai ales când vine vorba de sănătatea pielii. Este esențial să alegeți un ulei ce se va potrivi cu pielea dumneavoastră, și puteți experimenta puțin cu pasul acesta.
Beneficiile uleiului de ricin sunt bine cunoscute de-a lungul istoriei. Are o compoziție chimică unică, și cu toate că este cunoscut pentru proprietățile sale laxative atunci când este administrat intern, uleiul de ricin are multe alte beneficii de sănătate dovedite, incluzând proprietățile antibacteriale, antifungice și antiinflamatorii. (sursa 1, 2)
Singura problemă când vine vorba de aplicarea uleiului de ricin asupra pielii pentru că acesta este un lichid foarte dens și vâscos. Pentru a-l face mai ușor de aplicat, multe persoane aleg să îl combine cu un ulei cu o densitate scăzută.
Dacă pielea dumneavoastră este foarte uscată, încercați să folosiți un ulei cu proprietăți hidratante precum uleiul de migdale, avocado sau jojoba. Uleiurile de neem, alune de pădure și floarea soarelui, dar și uleiul de primula sunt astrigente și antibacteriene ce se potrivesc cu pielea predispusă la acnee.
Puteți folosi orice ulei doriți în combinație cu uleiul de ricin. Unele persoane aleg să adauge câteva picături de ulei esențial în amestec, dar este recomandat să verificați ca fiecare adaos să fie potrivit pentru pielea dumneavoastră.
Proporțiile exacte de uleiuri depind de tipul de ten, dar, în general, un mix între conține între 10 și 60% ulei de ricin și între 40 și 90% ulei de măsline sau de floarea soarelui poate fi potrivit pentru majoritatea persoanelor.
Ca o regulă principală generală, cu cât mai uleios este tenul dumneavoastră, cu atât trebuie să fie mai crescut procentajul de ulei de ricin în amestecul dumneavoastră. Oricare ar fi recipientul pe care îl alegeți pentru amestecul de ulei, asigurați-vă că îl curățați și sterilizați între umpleri.
De asemenea, curățați cu grijă și prosoapele pentru față, folosind din abundență detergent și apă caldă.
Efectele diferitelor tipuri de ulei
Fiți atenți cu uleiul de măsline și uleiul de cocos – în mod normal sunt cunoscute pentru beneficiile de sănătate și de înfrumusețare, dar multe persoane au raportat o creștere a nivelului de erupții cutanate și rezultate nedorite atunci când au folosit aceste uleiuri în cadrul metodei de curățare pe bază de ulei.
Uleiul de cocos are proprietăți comedogenice, ceea ce înseamnă că poate bloca porii. Unii oameni susțin că uleiul de jojoba are un efect similar, cu toate că alte persoane nu sunt de acord cu asta.
Dacă aveți pielea extrem de uscată, trebuie să aveți grijă și cu uleiul de ricin. Poate să usuce pielea, deci este preferabil să folosiți un procentaj scăzut de ulei de ricin în amestecul dumneavoastră. Dacă pielea dumneavoastră începe să se usuce, încercați să renunțați complet la uleiul de ricin și să folosiți alt tip de ulei.
Cum să folosiți metoda de curățare cu ulei
Cu toate că metoda de curățare cu ulei este relativ simplă, este important să urmați procedura corectă. Vă voi oferi un ghid pas cu pas de folosire a acestei metode de curățare:
- Turnați o doză generoasă din amestecul de ulei în palmă. Frecați-vă palmele bine între ele pentru a distribui uleiul în mod egal și pentru a-l încălzi.
- Aplicați uleiul pe fază și începeți să îl masați pentru a intra în piele cu mișcări circulare. Vă veți înmuia pielea, desprinzând uleiul și reziduurile, și eliminând urmele de cosmetice și cremă de protecție solară.
- Acordați destul timp masajului, luând fiecare zonă a feței în parte. Puteți acorda mai mult timp zonelor afectate de anumite probleme.
- Atunci când simțiți că tot uleiul a intrat în piele și că porii sunt saturați cu ulei, luați un prosop curat și umeziți-l în apă caldă. Stoarceți excesul de apă, aveți grijă să nu vă opăriți!
- Aplicați prosopul aburind pe piele și lăsați-l să se răcească în timp ce este în contact cu pielea dumneavoastră.
- Ștergeți delicat pielea cu prosopul ce acum este rece, înmuiați-l din nou în apă caldă și repetați pasul de mai sus încă odată sau de două ori. Rezistați tentației de a vă freca pielea feței cu prosopul; nu este necesar în cazul metodei de curățare cu ulei.
- La final, luați o doză mică de ulei și aplicați-o ușor pe piele.
La ce să vă așteptați
Multe persoane susțin că de la prima aplicare a tratamentului pielea a devenit mai strălucitoare. Alte persoane susțin că rezultatele nu apar ușor, și anumite persoane experimentează o înrăutățire a simptomelor condițiilor de piele înainte ca acestea să se îmbunătățească.
La fel ca și în cazul tratamentelor faciale de la salon, nu este imposibil ca metoda de curățare cu ulei să provoace erupții din cauza faptului că pielea elimină impuritățile ce au fost blocate mult prea mult timp.
Este, de asemenea, normal ca în cazul anumitor persoane pielea să devină mai uleioasă după folosirea acestei metode, dar în majoritatea cazurilor această problemă dispare în momentul în care pielea revine la echilibrul său natural când vine vorba de producerea de uleiuri.
Concluzii legate de metoda de curățare cu ulei pentru față și acnee
După cercetarea informațiilor legate de curățarea cu ulei, se pare că mecanismul prin care acționează se bazează foarte mult pe principii științifice. Aplicarea uleiului pe piele ajută la dizolvarea uleiurilor naturale și a impurităților. Cu toate acestea, nu există multe dovezi științifice legate de metoda de curățare cu ulei, însă multe persoane o consideră eficientă.
Este important să alegeți un amestec de uleiuri ce se va potrivi cu tipul dumneavoastră de ten și să folosiți corect procedura pentru a avea parte de o curățare cu ulei eficientă. Odată ce v-ați obișnuit cu acești factori, curățarea cu ulei devine foarte ușoară și are adesea și un preț rezonabil, depinzând de uleiurile pe care le alegeți.
În cazul specific al acneei, există foarte puține dovezi științifice ce susțin categoric faptul că această metodă funcționează, dar multe persoane ce au încercat această metodă susțin că este foarte eficientă pentru îmbunătățirea simptomelor acneei.
Personal, folosesc metoda de curățare cu ulei de câteva luni. Am descoperit că mă ajută foarte mult când vine vorba de curățarea pielii, lăsând-o mai curată și minimizând erupțiile.
În opinia mea, și conform informațiilor pe care le-am găsit, metoda de curățare cu ulei merită încercată, dar este important să monitorizați constant condiția pielii dumneavoastră pentru a fi siguri că este potrivită.
Citește și: Cele mai bune suplimente DIM (Diindolilmetan)