Dovleacul este o sursă extrem de bogată de vitamine, minerale și alți nutrienți, incluzând multe fitochimicale ce ajută la promovarea unei sănătăți optime a pielii.
Nutrienții din dovleac pot ajuta la scăderea riscului de afecțiuni cutanate serioase, incluzând cancerul, pot îmbunătăți sistemul imunitar și au proprietăți anti-inflamatorii, antioxidante, antibacteriene și anti îmbătrânire.
A vă face propria mască pentru față din dovleac din ingrediente 100% naturale este o modalitate plăcută, relaxantă și eficientă de a vă îmbunătăți condiția pielii.
Cuprins:
Dovleacul: Nu este bun numai de Haloween!
Ce ne-am face fără dovleac? Haloween-ul nu este la fel fără ei. Au o frumoasă nuanță de portocaliu, iar pulpa cărnoasă dă un gust minunat supelor, tocănițelor, curry-ului și altor tipuri de mâncăruri – și să nu uităm de renumita plăcintă de dovleac!
Unii experți în dovleci susțin că dovlecii își au originea în anii 7000 îHr., semințele lor fiind înrudite cu plantele ce au fost găsite în timpul explorărilor arheologice ale multor culturi antice.
Dovlecii sunt o sursă bogată de nutrienți ce pot avea beneficii de sănătate pe interior, dar și pe exterior. Este mai mult de spus despre dovleci decât că sunt potriviți pentru sculptarea cu un cuțit!
Să analizăm dovleacul, ce poate face acesta pentru sănătate, ce beneficii aduce pielii și cum se poate prepara și folosi o mască de față din dovleac.
Ce se află în dovleac?
Dovlecii sunt din familia cucurbitaceelor, și sunt înrudiți cu dovleceii, dovleacul verde, zucchini și castraveții.
Sunt făcuți din aproximativ 90% apă, fiind o excelentă sursă pentru hidratare, și sunt plini de o varietate de vitamine și minerale. Dovlecii sunt foarte bogați în vitamina A, dar conțin și vitamina C, E , majoritatea tipurilor de vitamina B și puțină vitamina K.
Dovlecii conțin potasiu, cupru, mangan, fier, fosfor, magneziu, calciu și zinc. Mai mult; dovlecii conțin o largă varietate de fitochimicale, precum carotenoidele, flavonoidele, zeaxetina, beta-criptoxantină și luteină. Aceste chimicale dau aroma plantei, culoarea ei vibrantă și oferă protecție împotriva razelor UV, a bolilor și a atacurilor insectelor.
Carotenoidele
În mare parte, carotenoidele îmbunătățesc eficiența modului în care celulele lucrează împreună. Și sunt legate de scăderea riscului de afecțiuni medicale serioase.
Carotenoidele susțin sistemul imunitar; s-a dovedit că au un puternic efect antioxidant. Beta-carotenul poate fi adesea folosit pentru producerea de vitamina A, ce este esențială pentru sănătate optimă oculară, iar dovleacul este una dintre cele mai bune surse de beta-caroten.
Studiile științifice au arătat că luteina, carotenoidele și zeaxetina protejează celulele de la absorbirea luminii albastre de la razele UV și oferă protecție ochilor împotriva bolilor precum degenerarea musculară.
Flavonoidele
Flavonoidele au o varietate de efecte benefice. În cercetări s-a descoperit că îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar, ajută în lupta împotriva infecțiilor virale și bacteriene, au proprietăți anti-inflamatorii și îmbunătățesc simptomele alergiilor.
Flavonoidele sunt antioxidanți puternici capabili să absoarbă radicalii liberi și să prevină deteriorarea celulelor și a ADN-ului. Au fost legate de posibila prevenție a cancerului, cu un număr de diferite mecanisme ce acționează împotriva cancerului, și pot avea un efect anti îmbătrânire.
Cercetătorii sugerează că anumite flavonoide pot reduce riscul anumitor tipuri de cancer, și s-a descoperit că pot afecta repararea ADN-ului deteriorat.
De ce să faceți o mască de față din dovleac?
Dovleacul are un puternic efect hidratant și nutritiv când este folosit ca ingredient pentru măștile de față. Împreună cu alte ingrediente potrivite pentru dumneavoastră, poate fi benefic pentru toate tipurile de piele.
Spre deosebire de alte produse proaspete, mulți dintre nutrienții din dovleac pot fi absorbiți prin piele. Dovleacul are o textură foarte plăcută pentru o mască de față, ia consistența sa ajută la oprirea alunecării măștii de pe față – o problemă cu care m-am luptat în trecut când vine vorba de măștile făcute în casă!
Dovleacul este foarte accesibil. Este delicat, are un miros plăcut, este ușor de preparat și extrem de plăcut de aplicat! Personal, îmi place că masca lasă pielea fină și zveltă.
Am observat și că apar mai puține erupții după folosirea săptămânală a măștii de față cu dovleac pentru câteva luni, și nu irită pielea precum alte produse comerciale.
Cum să faceți o mască de față din dovleac
Există multe măști de față diferite pe care le puteți face folosind dovleac. Modalitatea pe care o alegeți depinde de tipul de ten.
Unele persoane susțin că ingredientele trebuie să fie gătite pentru a fi înmuiate înainte de a fi transformate într-o mască de față. După cum știți, căldura excesivă distruge mulți nutrienți și dezactivează enzime, deci prefer să folosesc pe cât posibil ingrediente crude.
Pentru a pregăti miezul de dovleac pentru rețete, pun cuburi de dovleac în blender și le transform într-o pastă cât se poate de fină, încercând să îi păstrez și textura granulată.
Vă voi da câteva idei de măști de față cu dovleac potrivite pentru mai multe tipuri de piele:
Purificare cu dovleac
Este o mască foarte bună pentru tenul uleios și pentru pielea predispusă la înroșire. Are un efect puternic de curățare și exfoliere și elimină celulele moarte și impuritățile. Ajută la tonifierea pielii și la impulsionarea circulației.
- 1 lingură de piure crud de dovleac
- 1 linguriță de oțet din cidru de mere
- 1 linguriță de miere de calitate superioară
- 2 lingurițe de cafea măcinată
Dovleac prețios
Această rețetă este perfectă pentru pielea uscată, toate ingredientele ajutând la curățarea delicată a pielii, hrănind și hidratând în același timp. Migdalele măcinate oferă o exfoliere delicată.
- 1 lingură de piure crud de dovleac
- 1 linguriță de miere de calitate superioară
- 1 linguriță de iaurt natural probiotic
- 2 lingurițe de migdale măcinate
Plăcerea dovleacului
Aceasta este o mască potrivită pentru tenul matur. Nu numai că este o mască hrănitoare cu aromă de dovleac, întărită cu gălbenuș de ou, dar oul ajută și la strângerea ușoară a pielii. Poate reduce pielea lăsată și poate îmbunătăți modul în care arată cearcănele.
- 1 lingură de piure crud de dovleac
- 2 linguri de ou bătut
- 1 linguriță de suc de lămâie
- 1 linguriță de scorțișoară
Este o idee bună să cercetați pentru a descoperi tipul exact de ten pe care îl aveți, și să găsiți alte ingrediente benefice. Apoi vă puteți face o mască specială pentru pielea dumneavoastră.
Semințele de dovleac sunt și ele pline de nutrienți; luați în considerare adăugarea lor sub forma unei pudre fin măcinată, în rețetele dumneavoastră de măști pentru față.
Instrucțiuni de preparare și folosire a măștilor de față cu dovleac
Orice rețetă ați alege – sau în cazul oricărei măști pe care o faceți dumneavoastră, instrucțiunile sunt destul de simple și le vom detalia mai jos.
În acest mod puteți prepara corect măștile pentru față din dovleac, păstrând majoritatea nutrienților minunați:
- Într-un bol mic, amestecați toate ingredientele pentru masca de față. Lăsați amestecul să se odihnească la temperatura camerei pentru aproximativ 10 minute.
- Folosind un aparat cu aburi pentru față, sau un bol cu apă fiartă și un prosop pe care să îl puneți peste cap, aburiți-vă fața pentru 3 sau 4 minute.
- Uscați ușor fața și aplicați amestecul pentru mască. Evitați zona ochilor și a gurii.
- Relaxați-vă, preferabil stând întinși pentru 10 minute. Masca nu se va usca în totalitate.
- Deasupra chiuvetei, sau în duș, masați ușor masca în piele folosind mișcări circulare pentru câteva minute
- Spălați-vă fața cu apă călduță și uscați prin tamponare cu un prosop moale.
Precauții
Fiecare tip de piele este diferit, și poate reacționa în moduri diferite la ingrediente. Făcându-vă propria mască de dovleac din ingrediente 100% naturale, riscul de reacții adverse scade, însă posibilitatea de apariție rămâne.
Dacă simțiți orice tip de disconfort în timpul folosirii măștii de față cu dovleac, opriți imediat folosirea și consultați un medic profesionist.
Țineți măștile de față departe de zona ochilor, a nărilor și a buzelor. Dacă masca intră în contact cu una dintre aceste zone, clătiți din abundență cu apă rece de la chiuvetă.
Concluzii
Data viitoare când sculptați un dovleac și vă gândiți ce să faceți cu tot miezul rămas, nu este necesar să îl folosiți pe tot pentru o plăcintă de dovleac!
Dovleacul este un ingredient minunat pentru multe măști de față. Are mai multe beneficii pentru sănătatea pielii, oferă hidratare și hrănește. Fiind un puternic antioxidant, dovleacul ajută la îmbunătățirea oricărui tip de ten, ajutând la neutralizarea posibililor radicali liberi nocivi.
O mască de față făcută din miez de dovleac vă poate menține pielea curată și poate ține la distanță erupțiile și înroșirea, poate reduce inflamația, repara celulele deteriorate și poate reduce deteriorările provocate de expunerea la raze UV.
Lăsând la o parte toate beneficiile cosmeticale, este o modalitate extrem de plăcută de a experimenta cu ingrediente și de a crea o mască unică pentru fața dumneavoastră.
Puteți folosi piure de dovleac simplu pentru o mască rapidă și hidratantă, dar este foarte potrivit și în rețetele de măști de față.
Acum este alegerea dumneavoastră – gândiți-vă ce rețetă de mască de față puteți inventa pentru a profita de o mască hrănitoare cu aromă de dovleac!
Citește și: Cele mai bune corectoare pentru pielea uleioasă