Cunoașterea formei ochilor dumneavoastră vă va ajuta să o scoateți în evidență atunci când folosiți machiaj. Poziția și mărimea ochilor în raport cu trăsăturile dumneavoastră faciale, precum și forma lor, pot juca un rol important când vine vorba de crearea unei iluzii perfecte cu ajutorul machiajului.
Cu toate că nu toată lumea este expertă când vine vorba de machiaj (deși probabil ne-am dori asta), există sfaturi ce pot ajuta la scoaterea în evidență a formei ochilor prin machiaj.
Când vine vorba de oameni, cu toții știm că nu există două persoane complet la fel. Dacă mergeți la cumpărături cu prietenii, ce sunt puțin mai înalți decât dumneavoastră, sau au șoldurile puțin mai late decât dumneavoastră, vă este ușor să recunoașteți hainele ce vi se potrivesc, luând în considerare forma corpului, știind ce vă avantajează și ce nu.
Aceiași metodă se aplică și când vine vorba de ochi și ulterior asupra machiajului pe care îl purtați. Ochii pot avea forme diferite, mărimi diferite, ce poate fi potrivit pentru o anumită formă, poate fi neplăcut pentru o alta.
De aceea, este important să vă cunoașteți forma ochilor, putând astfel să îi scoateți în evidență, la urma urmelor, după cum spune proverbul ”ochii sunt oglinda sufletului”.
Ochii sunt în general cea mai observabilă trăsătură facială, deci este important să vă asigurați că îi scoateți în evidență la maximum atunci când alegeți să aplicați machiaj.
Cuprins:
Diferitele forme de ochi
Există 6 tipuri diferite când vine vorba de forma ochilor:
- Monolid (ochi asiatici sau orientali); în mod normau au o curbură ușoară, sau chiar inexistentă, și au adesea un arc supraorbital puțin definit.
- Ochi adânciți sub pleoapă; au un extra strat de piele în zona superioară a pleoapei, ce se lasă peste pliul ochiului, făcând pleoapele să pară mai mici.
- Ochi oblici; se lasă ușor în colțul exterior al ochilor.
- Ochi de pisică; forma ridicată în mod natural a colțurilor exterioare ce se lasă spre mijlocul pleoapei face pleoapa inferioară să pară mai lungă decât pleoapa superioară.
- Ochi rotunzi; unt mai ampli pe verticală și lasă la vedere o parte mai mare din albul ochiului.
- Ochi migdalați; sunt simetrici, aceasta este cea mai comună formă a ochilor.
Este destul de ușor să vă aflați forma ochilor cu ajutorul unei oglinzi.
Care este forma ochilor dumneavoastră?
Să aflăm care este forma ochilor dumneavoastră din cele 6 tipuri de mai sus.
Uitați-vă în oglindă. Asigurați-vă că ochii se pot vedea clar, lumina artificială sau naturală este în regulă. Oglinda nu trebuie să fie mare, este important să vi se vadă bine ambii ochi.
În primul rând, uitați-vă la pleoapele dumneavoastră. Are pleoapa dumneavoastră superioară un pliu? În cazul în care răspunsul este negativ, atunci forma ochilor dumneavoastră este în categoria monolid, sau orientală.
Dacă ochiul dumneavoastră face un pliu, atunci uitați-vă cu atenție la el. Atunci când ochii dumneavoastră sunt deschiși este acest pliu vizibil, sau este ascund de pleoapa superioară sau de arcul supraorbital. Dacă este ascuns, atunci forma ochilor dumneavoastră este ce adâncită sub pleoapă.
Dacă ochii dumneavoastră nu intră în primele două categorii, continuați. Acum vom verifica dacă ochii dumneavoastră se curbează în sus sau în jos.
Pentru a afla acest lucru, în timp ce vă uitați în oglindă cu ochii deschiși, imaginați-vă că desenați o linie orizontală la mijlocul ochilor, ce se extinde pe ambele părți.
Dacă vă este greu să vă imaginați această linie, puteți să folosiți un obiect subțire și drept, precum o țepușă din bambus, chiar și o perie pentru rimel, țineți-o orizontal asupra unuia dintre ochi, examinându-l.
Dacă colțul exterior al ochiului este vizibil deasupra liniei subțiri, atunci forma ochilor dumneavoastră este cea a ochilor de pisică.
Dacă colțul exterior este sub linie, atunci forma ochilor dumneavoastră este oblică.
Încă nu v-ați descoperit forma ochilor? Mai aveți încă două categorii, ochii rotunzi și ochii migdalați.
Examinați în oglindă albul ochilor din jurul irisului, Dacă puteți observa albul ochilor deasupra, dar și dedesubtul irisului, atunci forma ochilor dumneavoastră este rotundă.
Dacă albul ochilor nu este vizibil nici deasupra, dar nici dedesubtul irisului, atunci forma ochilor dumneavoastră este migdalată.
Identificați poziția și mărimea ochilor
Identificarea poziției ochilor poate ajuta, de asemenea, atunci când doriți să îi scoateți în evidență prin machiaj.
Uitați-vă din nou în oglindă, asigurându-vă că ambii ochi sunt vizibili, Uitați-vă la distanța dinte colțurile interioare ale ochilor. Dacă distanța este egală cu cea dintre globurile oculare, atunci nu vă va afecta.
- Ochi apropiați; spațiul dintre colțurile interioare este mai mic decât distanța dintre globurile oculare.
- Ochi depărtați; distanța dintre colțurile interioare este mai mare decât distanța dintre globurile oculare.
Există și alți factori ce trebuie luați în considerare în raport cu poziția ochilor. Ochii pot fi ”înfundați” sau ”bulbucați”, mici sau mari. Nici unul dintre acești factori nu ar trebui să afecteze majoritatea persoanelor.
- Ochii ”înfundați”; ochii par înfundați în orbite, sub arcul supraorbital, făcând pleoapa superioară să pară mai mică, poate face arcul supraorbital să pară mai proeminent.
- Ochii ”bulbucați”; par să iasă din orbite, formând o umflătură ce tinde să fie destul de mare și rotundă.
Pentru a descoperi dacă aveți ochi mici sau mari, comparați ochii cu restul trăsăturilor faciale, spre exemplu cu nasul și gura.
- Ochii mici; par mai mici decât gura și nasul.
- Ochii mari; par mai mari decât gura și nasul.
Acest videoclip de pe YouTube vă poate ajuta să vă identificați forma ochilor.
Cum să vă scoateți forma ochilor în evidență prin machiaj
Acum că v-ați aflat forma ochilor și poziția ochilor, există modalități diferite de aplicare a machiajului ce poate scoate în evidență forma ochilor.
Forma monolidă sau orientală
Dacă aveți un pliu vag observabil, sau inexistent, suprafața părând plată. Pentru a crea o iluzie ce adaugă dimensiune va fi nevoie să aplicați umbre gradate, de la culorile închise la cele deschise.
Folosiți umbrele închise la culoare sau tușul de ochi cât mai aproape de linia genelor, aplicați apoi o culoare neutră în mijlocul pleoapei, și la final, o culoare strălucitoare și deschisă aproape de linia sprâncenei. Răsucirea genelor poate ajuta.
Ochii adânciți sub pleoape
Această formă dă aparența de ochi mai mici, deci va trebui să folosiți culori închise sau medii pe pleoapă. Evitați culorile strălucitoare; vor face arcul supraorbital să pară mai proeminent.
Folosiți culori mai deschise în colțul interior al ochiului, o culoare medie pe pleoapă și o culoare închisă în zona pliului, pe care să o extindeți mai departe de ochi. Folosiți un tuș pentru ochi începând cu o linie subțire din zona colțului interior și îngroșați linia și exindeți-o mai departe de colțul exterior.
Ochii oblici
Veți dori să dați aparența de ridicare a colțului exterior al ochiului. Folosiși culori deschise în colțul ochiului și iluminați arcul supraorbital.
Folosiți o culoare medie în zona pleoapelor cu o culoare deschisă în zona pliului și primele 2 treimi exterioare, folosiți tehnica de blending din exterior către central pleoapei.
Aplicați tuș pentru ochi într-o linie subțire începută din colțul interior, îngroșați linia către colțul exterior. Extindeți linia mai departe de colțul exterior arcuind-o ușor în sus. Răsuciți-vă genele și aplicați rimel pentru a oferi un efect mai puternic de ridicare a pleoapei.
Forma ochilor de pisică
Este similară cu forma ochilor migdalați, dar colțul ochilor este mai ridicat. Folosiți culori deschide de la linia genelor până în zona arcului supraorbital, asupra pleoapelor. Folosiți culori mai închise pentru a umbri sau folosiți un creion dermatograf în zona colțului exterior al ochiului.
Aplicați o linie de culoare mai închisă pe linia inferioară a ochiului. Terminați cu un tuș subțire pe pleoapa superioară. Puteți face un vârf mic din tuș, dar asigurați-vă că este conectat de o linie subțire de tuș sub ochi.
Ochii rotunzi
Această formă trebuie alungită. Aplicați iluminator zonei arcului supraorbital și folosiți o culoare deschisă în zona colțului ochiului. Folosiți o culoare medie pe pleoapă și o culoare închisă în zona pliului. Aplicați tuș pentru ochi într-o linie subțire, cu un colț mic pentru a da un efect de ochi de pisică.
Ochii migdalați
Fiind cea mai simetrică formă a ochilor, puteți aplica aproximativ orice tip de machiaj, în orice mod doriți! Este considerată ca fiind forma ideală, deci sunteți norocoși. Experimentați cu diferite culori și stiluri și distrați-vă!
Folosiți machiajul pentru a vă scoate în evidență poziția și mărimea ochilor
După ce v-ați ocupat de forma ochilor, există posibilitatea de a fi nevoie să corectați aparența lungimii, poziției sau a mărimii ochilor dumneavoastră.
Ochii apropiați
Veți dori să îi faceți să pară mai depărtați. Pentru a crea această iluzie, folosiți culori deschise în colțul interior al ochilor. Folosiți iluminator în zona arcului supraorbital.
Folosiți o culoare medie pe pleoapă, extinzând-o mai departe de lungimea ochiului, apoi aplicați o culoare închisă începând din exterior folosind tehnica de blending de la vârful plilui.
Aplicați tuș pentru ochi de la mijlocul pleoapei superioare. Aplicați rimel pe genele din zona colțului exterior al ochiului.
Ochii depărtați
Există câteva sfaturi ce vă vor ajuta să creați iluzia de minimalizare a spațiului dintre ochi. Evitați culorile strălucitoare, folosiți culori închise în colțul interior al ochiului și alungiți colțul interior din zona sprâncenelor.
Atunci când aplicați tuș pentru ochi, începeți cât de aproape puteți de colțul interior al ochiului din zona pleoapei superioare și a pleoapei inferioare. Folosiți rimel pe genele mai mici mai apropiate de centrul ochiului și de nas,
Ochii ”înfundați”
Aplicați iluminator în zona arcului supraorbital și folosiți o culoare deschisă în zona colțului interior al ochiului. Folosiți o culoare medie pe pleoape și o culoare mai închisă în zona pliului.
Amintiți-vă să nu exagerați când vine vorba de culorile închise. Puteți lua în considerare și folosirea rimelului rezistent la apă pe gene, deoarece este posibil să se atingă de pleoape.
Ochii ”bulbucați”
Din cauza umflăturii din zona pleoapei veți dori să dați iluzia unei umbre mai puternice. Folosiți culori de la închis la mediu pe pleoapa superioară și pe linia de sub ochi. Machiajul de tip smokey eyes este perfect pentru această formă a ochilor.
Ochii mici
Culorile închise îi pot face să pară și mai mici, deci încercați să folosiți culori medii și deschise. Nu folosiți prea mult rimel, deoarece îngreunează.
Ochii mari
Majoritatea culorilor pot fi potrivite, însă culorile deschise îi pot face să pară și mai mari.
Este posibil să aveți două forme diferite de ochi. Luați această idee în considerare când aplicați machiajul.
Experimentați și distrați-vă
Ați descoperit ce formă au ochii dumneavoastră? Acum știți cum vă puteți folosi machiajul pentru a experimenta.
Nu există modalități corecte sau greșite de a aplica machiajul, dar aflarea formei ochilor vă poate ajuta să alegeți modalitatea corectă de a folosi culorile ce vă scot cel mai mult în evidență ochii.
Citește și: Cele mai bune corectoare pentru pielea uleioasă