Dacă ați suferit de anxietate sau depresie atunci știți cât de puternic poate fi impactul acestora asupra calității vieții. Dacă nu ați avut astfel de probleme, considerați-vă norocoși.
Depresia este extrem de comună și este cauza principală de dizabilitate la nivel mondial. Se estimează că 350 de milioane de persoane de toate vârstele suferă de depresie, la nivel global. (sursă)
Orice persoană poate suferi de depresie situațională, sau de o stare neplăcută. Din cauza stresului și a presiunii provocate de viața modernă, nu este surprinzător că multe persoane se luptă să facă față, multe persoane caută o soluție alternativă, precum uleiurile esențiale.
Citiți mai departe pentru a afla cum puteți folosi uleiurile esențiale pentru anxietate și depresie.
Cuprins:
Ce sunt uleiurile esențiale?
Uleiurile esențiale sunt lichide concentrate aromatice făcute din rădăcinile, semințele, florile, fructele sau frunzele plantelor. (sursă) Sunt ușor de vaporizat și emană un miros puternic și plăcut.
Se numesc uleiuri esențiale deoarece conțin ”esența” plantei, respectiv compușii chimici prezenți în plante ce pot avea beneficii de sănătate. (sursă)
Uleiurile esențiale se foloseau de mii de ani în Egipt, Grecia, China, India și Imperiul Roman, făcând parte din ceremonii, cosmeticele primitive și remediile medicale. (sursă)
De ce să folosiți uleiurile esențiale pentru anxietate și depresie?
Există multe motive pentru care ar trebui să folosiți uleiurile esențiale pentru anxietate și depresie.
Înainte de a merge mai departe, trebuie să facem diferența între cazurile ușoare de tulburări emoționale, ce sunt o parte normală a vieții, și depresia clinică și anxietatea, ce sunt afecțiuni mentale.
Cu toate că uleiurile esențiale pot ajuta în ambele cazuri, depresia și anxietate severă necesită tratamente mult mai complete.
Uleiurile esențiale nu ar trebui să fie văzute ca înlocuitoare pentru tratamentele tradiționale, precum medicamentele sau terapia, ci ca întăritoare a acestor tratamente.
Uleiurile esențiale oferă o abordare naturistă. Folosind masajul sau aroma terapia, vă obligați să luați o pauză de la rutina stresantă pentru a vă relaxa și pentru a vă concentra pe dumneavoastră. Acest lucru poate fi benefic aproape oricând.
De asemenea, uleiurile esențiale nu au efecte adverse dacă sunt folosite în mod corect, spre deosebire de medicamente. În anumite cazuri, medicamentele sunt necesare, dar dacă suferiți de stres ușor – încercați să folosiți uleiuri esențiale pentru a ameliora stările. Uleiurile esențiale sunt și o opțiune foarte ieftină.
Cum funcționează uleiurile esențiale?
Cu toții știm din experiență că mirosul poate avea un efect puternic asupra emoțiilor. Mecanismul de acționare al uleiurilor esențiale nu este pe deplin înțeles, dar se crede că acei compuși activi sunt transmiși prin miros direct la creier.
Acolo acționează asupra zonei ce controlează emoțiile de bază, precum frica, furia și depresia. Amestecul corespunzător de uleiuri poate îmbunătăți stările psihice. (sursă 1, 2, 3)
Cele mai bune uleiuri esențiale pentru anxietate și depresie
- Lavanda
Uleiul esențial de lavandă este unul dintre cele mai folosite, fiind cunoscut pentru aroma plăcută și efectul relaxant. Este folosit ca un ajutor pentru somn și un remediu pentru stres și tensiune emoțională.
Într-un studiu s-a dat participanților capsule cu lavandă, și au fost puși să se uite la un film ce provoacă anxietate. Ritmul cardiac și alte semne de stres au fost monitorizate și s-a descoperit că grupul căruia i s-a administrat lavandă a avut un nivel mai scăzut de stres față de grupul placebo. (sursă)
Un studiu realizat de Jurnalul Internațional de Studii Psihiatrice a raportat faptul că administrarea pe cale orală a uleiului de lavandă a avut efecte similare cu o doză mică de medicamente antianxiotice denumite lorazepam în cazul persoanelor ce sufereau de anxietate generală. (sursă)
Inhalarea uleiului esențial de lavandă a scăzut nivelul de anxietate al pacienților cu probleme dentare. (sursă) Uleiul de lavandă poate reduce depresia postnatală în cazul femeilor cu un risc crescut (sursă) și poate îmbunătăți starea psihică a persoanelor ce suferă de sindromul de stres posttraumatic (PTSD). (sursă)
- Mușețel
Probabil că ați auzit că ceaiul de mușețel are efect sedativ. Ei bine, uleiul esențial poate fi și el folositor. Un studiu a descoperit că are ”activitate clinică antidepresivă semnificativă” atunci când este administrat oral sub formă de capsule. (sursă)
Un alt studiu din Jurnalul Clinic de Farmaceutică a descoperit faptul că aceste capsule pe bază de mușețel au ”un efect modest antianxiotic în cazul persoanelor diagnosticate cu anxietate ușoară sau generală”. (sursă)
- Trandafir
Un studiu în care s-a folosit inhalarea și băile la picioare de 10 minute cu ulei de trandafir, la care au participat femei ”în faza activă a travaliului”. Nivelul de anxietate a grupului a fost semnificativ mai scăzut față de cel al grupului de control căruia i-au fost efectuate băi la picioare cu apă simplă. (sursă)
- Ylang Ylang
Într-un studiu din Coreea s-a folosit inhalarea unui amestec de uleiuri esențiale ce includea și ylang ylang-ul pentru reducerea nivelului de stres a pacienților cu hipertensiune.
Pulsul, tensiunea arterială și nivelul markerului de stres cu numele de cortizol au fost monitorizate în comparație cu grupul de control. S-a ajuns la concluzia că uleiurile esențiale sunt eficiente ca tratament pentru reducerea stresului psihologic. (sursă)
- Bergamotă
Un studiu a folosit un amestec de ulei esențial de bergamotă și lavandă pentru a ajuta la tratarea anxietății și depresiei. Amestecul a fost aplicat pe pielea abdomenului.
Mai mulți parametrii au fost monitorizați – tensiunea arterială, pulsul, rata de respirație și temperatura pielii. Participanții au trebuit să-și monitorizeze și condiția emoțională când vine vorba de relaxare, vigoare, calmare, atractivitate, stare de spirit și vigilență.
Comparativ cu grupul placebo, uleiurile esențiale au cauzat o scădere semnificativă a pulsului, și a tensiunii arteriale. Din punctul de vedere al emoțiilor, persoanele din grupul căruia i s-au administrat uleiurile esențiale au raportat că se simt mai calm și mai relaxate față de persoanele din grupul de control. (sursă)
- Tămâia
Un studiu din Coreea a măsurat efectul masajului zilnic cu ulei esențial într-un ospiciu. Un mix de ulei de bergamotă, lavandă și tămâie s-a folosit pentru acest test. Toți pacienții ce au primit acest tratament au raportat o scădere a nivelului de durere și depresie. Răspunsul a fost mai bun decât în cazul masajului simplu. (sursă)
Cum să folosiți uleiurile esențiale pentru anxietate și depresie
Există multe modalități diferite de folosire a uleiului esențial pentru anxietate și depresie. Puteți folosi influențarea prin miros, adică aromaterapia.
Un dispersor sau un aromatizor pentru uleiuri esențiale este ideal pentru asta. Pentru a elimina stresul pe timp de noapte și pentru a îmbunătăți somnul, așezați dispersorul lângă pat.
Puteți inhala uleiul esențial, sau îl puteți vaporiza direct punând o picătură de ulei pe palme, frecându-le una de alta și împreunându-le peste nas pentru a inhala. O altă idee este folosirea unui colier cu ulei esențial, pentru a putea să îl folosiți din mers.
Masajul cu ulei esențial combinat cu un ulei de bază precum uleiul de migdale, cocos sau sâmburi de strugure este una dintre cele mai relaxante metode de aromaterapie. Ar trebui să folosiți o picătură de ulei esențial la fiecare lingură de ulei de bază.
O altă modalitate relaxantă este adăugarea a 5-10 picături de ulei esențial în apa din cadă pentru baie. Nu numai că vaporii vor avea o influență relaxantă, dar baia în sine va lua din timpul unei zile pline pentru a vă ajuta să vă vindecați. (sursă 1, 2, 3)
Precauții
Am menționat mai sus dar este foarte important să înțelegem acest lucru – uleiurile esențiale ar trebui să fie un mod de a îmbunătăți tratamentele convenționale pentru anxietate și depresie, nu o alternativă pentru acestea.
Doar în cazurile foarte ușoare ar trebui să tratați stresul numai cu uleiuri esențiale. Medicii profesioniști vă pot da sfaturi ce depind de situația dumneavoastră.
Nu opriți niciodată medicația fără acordul medicului. Pot exista efecte adverse serioase dacă opriți brusc tratamentul.
Dacă luați medicamente prescrise pentru o afecțiune medicală de care suferiți, consultați medicul pentru ca acesta să vă poată spune dacă este sigur să folosiți uleiuri esențiale, deoarece în anumite cazuri pot interacționa cu medicamentele pe care le luați.
Folosiți mereu uleiuri pure de calitate superioară, și diluați-le cu uleiuri de bază înainte de a le aplica pe piele. Anumite uleiuri pot provoca iritații sau sensibilizarea pielii deci trebuie să citiți cu mare atenție eticheta. (sursă)
Concluzii
Sper că uleiurile esențiale vă vor ajuta în drumul către o sănătate mentală optimă. Ador băile cu ulei esențial de lavandă atunci când mă simt stresată. Îmi dă 30 de minute de liniște – chit că înseamnă să închid ușa de la baie și să îmi trimit copiii în vizită la prieteni pentru câteva ore!
Citește și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață