Veți avea norocul să treceți prin toamnă și iarnă fără dureri în gât sau tuse. Oamenii ajung rapid la antibiotice atunci când observă simptomele pentru prima dată.
Cel mai adesea, antibioticele sunt complet inutile, deoarece durerea în gât și tusea sunt cauzate de un virus, nu de bacterii. Între timp, expunerea inutilă la antibiotice face bacteriile mai rezistente și mai greu de vindecat atunci când infectează.
De ce nu încercați ceva natural în schimb? Nu spun să vă evitați medicul, dar dacă simptomele dvs. sunt ușoare, uleiurile esențiale v-ar putea ajuta. Citiți mai departe pentru a afla știința din spatele celor mai bune uleiuri esențiale pentru durerea în gât și tuse.
Cuprins:
Ce cauzează durerea în gât și tuse?
Există multe cauze diferite pentru dureri în gât și tuse. Din fericire, spre deosebire de antibiotice, cauza exactă nu contează atât de mult atunci când îl tratați cu uleiuri esențiale.
Totuși, poate fi bine să știi cu ce te confrunți. Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze de durere în gât și tuse.
Răceala obișnuită
O durere în gât va apărea adesea ca primul simptom al infecției comune cu răceală. Câteva zile mai târziu, vă va curge nasul și veți începe să tușiți. (sursă)
Răceala obișnuită este un virus, deci nu are rost să luați antibiotice. Cel mai bun remediu este să te odihnești, dar uleiurile esențiale pot ajuta la accelerarea recuperării.
Gripa
La fel ca răceala obișnuită, gripa este un alt virus. Simptomele sunt mult mai severe decât atunci când ați răcit.
Împreună cu tuse și dureri în gât, veți avea febră, dureri musculare, cefalee și frisoane.
Faringită streptococică
„ Faringită streptococică” este o infecție bacteriană a gâtului. Tipul de bacterie implicată se numește „Streptococcus”, de unde și numele.
Simptomele faringitei streptococică sunt mai severe decât în caz de răceală, veți avea glandele umflate și vă va fi greu să înghițiți. În acest caz, ar putea fi necesare antibiotice, deci este mai bine să consultați un medic. Puteți folosi uleiuri esențiale alături de tratamentul convențional pentru rezultate îmbunătățite.
Amigdalită
Amigdalita este cauzată de infecția amigdalelor, dar provoacă și dureri în gât. Poate fi cauzată de bacterii sau de un virus.
De asemenea, este posibil să vă curgă nasul sau să fie înfundat și să observați umflături său pete albe pe amigdale. (sursă)
Vezi și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc
Cum pot ajuta uleiurile esențiale durerea în gât și tuse?
S-ar putea să vă întrebați cum pot ajuta uleiurile esențiale durerile în gât și tuse. Ei bine, există destul de multe lucruri pe care le pot face.
Uleiurile esențiale luptă împotriva infecției
În primul rând, multe uleiuri esențiale au proprietăți antimicrobiene. Aceasta înseamnă că pot ucide în mod direct bacteriile sau virușii din corpul vostru care vă îmbolnăvesc.
În plus, unele cercetări au sugerat că un număr mic de uleiuri esențiale au capacitatea de a spori răspunsul nostru imunitar.
Pe lângă uciderea bacteriilor în sine, aceste uleiuri esențiale activează celulele imune ale corpului nostru, ajutându-vă să luptați mai eficient împotriva infecțiilor. Destul de impresionant, nu?
Uleiuri esențiale antiinflamatoare și analgezice
Unele uleiuri esențiale au componente active care ușurează inflamația și durerea în gât. La fel cum puteți lua o tabletă antiinflamatoare sau analgezică, puteți alege un ulei potrivit pentru același efect.
Ulei esențial „expectorant”
Unele uleiuri esențiale susțin că au un efect „expectorant”. Acest lucru înseamnă că ajută la eliminarea mucusului sistemului nazal și respirator.
Pot face acest lucru prin subțierea consistenței mucusului sau ajutând corpul să elimine mucusul atunci când tușiți. Mai puțin mucus vă va ajuta să respirați bine, mai degrabă decât să tușiți în mod repetat.
Cele mai bune uleiuri esențiale pentru durere în gât și tuse
1. Ulei esențial de eucalipt
Dacă aveți orice fel de infecție, durere sau inflamație – uleiul de eucalipt este unul dintre uleiurile de top pentru a trata toate acestea. În primul rând, conține substanțe chimice care au activitate împotriva bacteriilor și virușilor.
Un studiu (sursă) a examinat efectele a 8 tipuri diferite de ulei de eucalipt asupra microbilor responsabili în mod obișnuit de boli respiratorii, de ex. H. influenzae și S. pneumoniae.
Toate soiurile de ulei de eucalipt au avut efecte antivirale și antibacteriene. Eucalyptus odorata și Eucalyptus bicostata au dat cele mai bune rezultate.
Uleiul de eucalipt în combinație cu alte trei uleiuri esențiale a ajutat celulele respiratorii să elimine mucusul. (sursă) Acest lucru nu a fost încă testat la oameni, dar este o constatare promițătoare.
De asemenea, eucaliptul ușurează durerea și inflamația. (sursă) Un studiu a investigat efectele inhalării uleiului de eucalypt după o intervenție chirurgicale la genunchi. A fost observată o reducere semnificativă a durerii. (sursă)
În cele din urmă, uleiul de eucalipt are puterea de a spori răspunsul imun al organismului. Se presupune că uleiul de eucalipt activează un tip de celule albe din sânge care mănâncă literalmente bacterii și viruși invadatori. (sursă)
2. Ulei esențial de anason
Anasonul sau uleiul esențial de anason are proprietăți antibacteriene și expectorante, făcându-l o alegere excelentă pentru durerea în gât și tuse datorită infecției cu streptococ.
Un studiu a testat uleiul esențial de anason în combinație cu tratamentele convenționale pentru infecția cu Streptococcus pneumoniae. Rezultatul a fost un efect sinergic cu 4 antibiotice.
Remediile naturale nu înseamnă să întoarceți spatele tratamentelor convenționale. Ca și în acest exemplu, uneori pot lucra împreună pentru a vă readuce la sănătate.
Vezi și: Cele mai bune creme de noapte pentru piele sensibilă
3. Ulei esențial de cimbru
Uleiul esențial de cimbru este un puternic antiinflamator. Una dintre componentele sale principale – numită „carvacol” – funcționează în mod similar cu multe medicamente convenționale. În limba engleză simplă, carvacol blochează semnalele implicate în inflamație. (sursă)
Un alt studiu a arătat că uleiul de cimbru a scăzut semnalele inflamatorii asociate cu infecția în acnee. (sursă)
Asta nu e tot. Într-un test de 12 uleiuri esențiale împotriva diferitelor bacteriilor, uleiul de cimbru a ieșit pe primul loc. Într-un al doilea studiu, uleiul de cimbru a fost al doilea după oregano, care este binecunoscut ca un antibiotic natural.
4. Uleiuri esențiale de citrice
Diverse uleiuri esențiale din familia citricelor pot fi utile în tratarea durerii în gât și a tusei.
Uleiul esențial de lămâie poate ajuta la eliminarea mucusului din regiunile nazale și sinusale. (sursă)
Uleiul esențial de portocale amare sau neroli poate ucide bacteriile și ciupercile. (sursă) Un studiu a spus că efectele sale erau comparabile cu un medicament antifungic convențional.
Uleiul esențial de grapefruit are și proprietăți antibacteriene puternice. (sursă)
5. Ulei esențial de fenicul
La fel ca uleiul de cimbru, uleiul de fenicul conține carvacol, care este un puternic agent antiinflamator. (sursă) Uleiul de fenicul este, de asemenea, un expectorant (sursă) și poate ucide bacterii precum salmonella datorită compusului anetol. (sursă)
6. Ulei esențial de mentă
Uleiul de mentă are un efect de răcire care, la fel ca aplicarea unui pachet de gheață, ameliorează durerea și moderează inflamația. Un studiu a arătat că aplicarea acestuia pe piele a ușurat durerile nervoase. (sursă)
Uleiul de mentă poate fi o alternativă bună fără efecte secundare la analgezicele și tabletele antiinflamatoare convenționale. (sursă)
Mentă poate combate, de asemenea, infecțiile. A fost util în îngrijirea orală pentru tratarea plăcii și a gingivitei. (sursă)
7. Ulei esențial de rozmarin
Se spune că uleiul esențial de rozmarin este util ca expectorant, calmant și antiinflamator. Acest lucru îl face o alegere evidentă pentru durerea în gât și tuse.
Un studiu a testat ulei esențial de rozmarin pe rozătoare de laborator. Rezultatele au arătat o reducere semnificativă a inflamației și a durerii.
8. Ulei esențial de Lemongrass
Lemongrass conține doi compuși numiți „citral” și „geranial” care sunt responsabili pentru majoritatea proprietăților sale medicinale.
Uleiul esențial de lămâie interacționează cu semnalele imune ale corpului nostru pentru a reduce inflamația. Poate fi util și în tratarea alergiilor. (sursă)
Lemongrass este, de asemenea, un antimicrobian extrem de puternic. Într-un studiu, a depășit clorhexidina, un antiseptic popular utilizat în spitale.
9. Alte uleiuri esențiale utile
Există multe alte uleiuri esențiale utile care pot avea puteri antimicrobiene, antiinflamatoare sau de calmare a durerii.
Altele care merită încercate sunt uleiul de cuișoare, ulei de scorțișoară, ulei de pin, ulei de oregano, ulei de lavandă și ulei de arbore de ceai.
Cum se utilizează uleiuri esențiale pentru dureri în gât și tuse
Pentru început, primul lucru pe care îl fac când un membru al gospodăriei începe să observe o durere în gât sau tuse este să-mi scot difuzorul de aromoterapie. Îl am în cea mai mare partea a timpului, dar când cineva se îmbolnăvește, îl folosesc cu un ulei antimicrobian.
Nu trebuie să uitați că majoritatea bolilor care cauzează dureri în gât și tuse sunt extrem de contagioase. Având câteva uleiuri esențiale în aer, sperăm că va ucide bacteriile sau particulele de virus înainte ca acestea să aibă șansa de a face mai mult rău.
În ceea ce privește tratarea durerii în gât și a tusei cu care v-ați procopsit – există mai multe metode diferite de a alege. Majoritatea folosesc aburul pentru a transporta uleiurile esențiale în gât și în sistemul respirator.
Inhalare cu abur
Metoda de inhalare cu abur este cea mai eficientă atunci când am orice tip de congestie – răceală, gripă sau dureri în gât.
Îl folosesc și pentru copiii mei, acum că au vârsta suficientă pentru a nu se opări cu apă fierbinte.
Umpleți un castron mare cu apă fierbinte, aburitoare (aveți grijă să nu vă ardeți!)
Adăugați câteva picături de ulei esențial și amestecați pentru a încorpora.
Puneți capul deasupra castronului și puneți un prosop peste cap și castron pentru a preveni pierderea aburului.
Inspirați aburul profund atât timp cât vă simțiți confortabil (până la 30 de minute). Puteți completa vasul cu apă fierbinte, dacă este necesar.
Vezi și: Cea mai bună pudră pentru piele uscată
Baie cu ulei esențial
Dacă aveți timp, să faceți o baie cu câteva picături de ulei esențial vă poate ajuta cu tusea și durerile în gât. Dacă baia este suficient de fierbinte, aburul va transporta vaporii de ulei esențial în sistemul respirator.
Eliberare de vapori peste noapte
Dacă tusea vă menține trezit noaptea, încercați să puneți un difuzor în dormitor cu ulei de eucalipt și lăsați-l să acționeze toată ziua.
Dacă utilizați un arzător de aromoterapie, nu îl lăsați aprins peste noapte. În schimb, lăsați un bol mic cu ulei esențial lângă pat, acesta va elibera încet vapori toată noaptea.
Ulei esențial
Puteți cumpăra „balsam mentolat” natural din farmacie pentru a trata tusea și congestia, dar îmi place să mi-l prepar eu. Pur și simplu luați vaselină și adăugați ulei esențial (1 picătură de ulei esențial la o linguriță de vaselină).
Masează-l pe piept noaptea sau chiar ziua. Asigurați-vă că purtați un tricou, deoarece vaselina poate păta.
Compresie cu ulei esențial
Nu știu de ce funcționează, dar am avut rezultate bune. Adăugați câteva picături de ulei esențial într-un castron cu apă fierbinte. Înmuiați o cârpă mică în acest amestec și stoarceți-o până când este doar umedă.
Aplicați această compresă fierbinte pe partea din față a gâtului pentru a ușura durerile în gât. Cea mai mare parte a efectului este probabil de la căldură, dar o parte din vapori vor fi inhalați și ei.
Colier cu ulei esențial
Pentru a îndepărta bacteriile când ești afară, folosește un colier cu ulei esențial cu eucalipt.
Eliberează treptat vapori pe tot parcursul zilei și este mai acceptabil decât un difuzor în birou. Le-am cumpărat pentru unii dintre prietenii mei – nu sunt doar drăguțe, ci și utile.
Uleiuri esențiale vs tratament convențional
Ok, așa că acum înțelegi cum pot ajuta uleiurile esențiale cu dureri în gât sau tuse, dar de ce să le alegi în locul tratamentelor convenționale?
Ceea ce îmi place la remedii naturale este natura lor holistică. Ceea ce vreau să spun este că se uită la imaginea de ansamblu mai degrabă decât la vindecarea simptomelor individuale.
Sigur, dacă gâtul tău este extrem de dureros și nu poți opri tusea, probabil poți să iei o pastilă și să te simți minunat. S-ar putea chiar să continuați cu munca, dar veți ajunge să vă simțiți mai rău odată ce va dispărea. Acest lucru se datorează faptului că ați încercat excesiv în loc să vă luați timp pentru a vă vindeca.
A te trata cu uleiuri esențiale te obligă adesea să iei timp din ziua ta aglomerată pentru a te relaxa și a te concentra asupra corpului tău. În loc de 30 de secunde pentru a scoate o pastilă, ai nevoie de 30 de minute pentru un abur facial.
Uleiurile esențiale sunt, de asemenea, fără efecte secundare atunci când sunt utilizate corect. Antibioticele pot provoca tulburări digestive și pot șterge bacteriile „bune” ale corpului.
Analgezicele și comprimatele antiinflamatoare vă pot provoca ulcere de stomac. Nu vă spun să evitați medicina obișnuită, dar dacă îmi pot ameliora simptomele cu uleiuri esențiale, mă îndrept spre aceasta ca primă opțiune.
Precauții
Există anumite cazuri în care va trebui să consultați un medic, mai degrabă decât să vă tratați durerea în gât sau tuse cu uleiuri esențiale. Dacă nu observați nicio îmbunătățire după 3-5 zile, este posibil să aveți nevoie de antibiotice.
Dacă observați unele dintre următoarele simptome, cel mai bine este să consultați și un medic:
- Greață sau vărsături
- Durere de ureche
- Febră mare (38,3 ° C sau mai mult)
- Rigiditate a gâtului
- Glande umflate
- Erupții cutanate
- Articulații dureroase
- Respirație scurtă
- Simptomele care durează mai mult de 10 zile sau se agravează după 7 zile
Nu toate uleiurile esențiale sunt potrivite pentru toată lumea. Dacă sunteți gravidă, aveți o afecțiune continuă sau luați un medicament eliberat pe bază de rețetă, consultați un profesionist din domeniul sănătății înainte de a utiliza uleiuri esențiale.
Multe uleiuri esențiale pot provoca iritații atunci când sunt aplicate pe piele nediluată. Utilizați întotdeauna un ulei purtător (de exemplu, ulei de cocos, ulei de jojoba, ulei de migdale dulci) înainte de a aplica un ulei esențial pe piele.
Cel mai bun raport pentru diluarea uleiului esențial este 1 picătură de ulei esențial în 1 lingură de ulei purtător.
Căutați întotdeauna uleiuri esențiale de înaltă calitate din surse reputate – există falsuri acolo. Nu numai că un ulei fals nu va produce beneficii pentru sănătate, ci poate provoca iritații sau reacții alergice.
Concluzie
Sper că acest articol vă va ajuta atunci când alegeți cele mai bune uleiuri esențiale pentru dureri în gât și tuse. Dovezile pentru multe dintre uleiurile esențiale pe care le-am discutat sunt destul de impresionante, nu sunteți de acord?
Fie că alegeți să utilizați uleiuri esențiale singur sau împreună cu medicamente convenționale, cred că este o idee minunată și o recomand cu mare încredere.
Citește și: Cele mai bune probiotice pentru piele sensibilă şi acnee