Cuprins:
La prima vedere
- Multe persoane folosesc lumânări parfumate pentru a-și umple casa de mirosul plăcut al acestora și de un sentiment de căldură.
- Lumânările din ceară de albine sau ceară făcută din soia, cu fitil din bumbac sau hârtie nu emană nici o substanță toxică și există o largă varietate de opțiuni prin care puteți oferi o notă aromată casei dumneavoastră.
Trebuie să recunosc, lumânările parfumate sunt un mister pentru mine. Îmi plac foarte mult – nu mă înțelegeți greșit – iubesc aceste mici oaze de lumină ce strălucesc prin casă, și ador aroma de ceară ce umple magazinele.
Cu toate acestea, atunci când aprindeți aceste lumânări acasă, nu recreează niciodată aroma pe care ați cumpărat-o – sau poate așa mi se pare mie!
Deci, ce sunt lumânările parfumate și din ce sunt ele făcute? Este oare o întrebare mai serioasă ce ar trebui să fie adresată? Pot fi ele nocive sănătății? Dacă da, există o variantă mai bună, și mai sănătoasă de a avea parte de aromele plăcute în interiorul casei dumneavoastră?
Să explorăm pentru a vedea ce putem afla…
Ce sunt lumânările parfumate?
Poate părea că nu are nevoie de o explicație, dar totuși, lumânările parfumate sunt lumânări obișnuite ce au adăugate uleiuri parfumate.
Sunt făcute prin aceeași metodă ca și lumânările obișnuite; un fitil cu un fel de greutate la bază, pentru stabilitate, și este mai apoi tratată într-o metodă din două variante posibile.
Metoda înmuierii constă în înmuierea rapidă până aproape de capăt a fitilului într-o soluție lichidă de ceară, în mod repetat. Straturile se pun unele peste altele în mod gradat, până la producerea lățimii dorite a lumânării.
A doua metodă constă în suspendarea fitilului în containere speciale, ceara lichidă fiind apoi turnată, întărindu-se în jurul fitilului.
Puteți vedea cu ochii dumneavoastră cum funcționează metodele aici:
Cum pot fi lumânările parfumate toxice?
Lumânările pot părea complet inofensive, dar pot fi, de fapt, toxice în mai multe moduri. Am descompus elementele specifice ale lumânărilor parfumate pentru a pune în evidență unde se află pericolul:
Ceara
Primul lucru ce trebuie luat în considerare este ceara folosită pentru crearea lumânării. Conform Asociației Naționale a Lumânărilor, ceara din parafină este cea mai des folosită ceară pentru producerea lumânărilor.
Parafina este un reziduu pe bază de petrol ce a fost tratat cu chimicale pentru a fi curățat, decolorat și dezodorizat înainte de a se folosi la producerea de lumânări.
Atunci când ceara din parafină arde, emană substanțe ce pot fi cancerigene sub forma unor gaze, precum benzenul, toluenul și alte gaze nocive – aceleași gaze ce sunt emanate de combustibilul diesel.
Uleiurile parfumate
În afara pericolelor prezentate de parafină, o altă sursă potențială de pericol este reprezentată de substanțele folosite pentru a da lumânărilor culoare și parfum.
Cele mai bune lumânări parfumate ar trebui să folosească uleiuri esențiale de calitate înaltă, pure pentru producerea aromelor. Chiar și în aceste cazuri, lumânările parfumate ar trebui să fie folosite cu grijă.
Dr. David Stewart, ce a scris Chimia Uleiurilor Esențiale scoate în evidență că uleiurile esențiale pot fi combinate cu substanțe precum alcoolul ce poate fi inflamabil și este posibil chiar să fie toxic atunci când este ars.
Dr. Stewart scoate în evidență și posibila problemă a calității slabe și a lumânărilor cu un preț mic. Pentru a menține un preț mic, producătorii aleg, în general, folosirea coloranților și aromelor artificiale.
Aceste ingrediente de calitate inferioară nu sunt numai o alegere proastă în materie de lumânări parfumate, dar pot conține și substanțe ce pot deveni nocive atunci când sunt arse.
Dar fitilul?
Este important să luați în considerare și conținutul fitilului, la fel cum luați în considerare și ceara pe care o ardeți în casă. În mod tradițional, fitilurile pentru lumânări se făceau folosindu-se doze sigure de metale grele, precum plumbul, pentru a face fitilul să stea drept.
Comisia pentru Siguranța Produselor de Consum (CPSC) a interzis folosirea plumbului la producerea fitilelor în 2003, iar instrucțiunile susțin că fitilurile pentru lumânări trebuie să fie făcute din bumbac sau hârtie.
Cu toate acestea, studiile indică faptul că 30% din lumânări încă mai conțin metale grele în fitil. Cu toate că este o doză mică de metale grele în fitil, poate avea un efect negativ asupra sănătății.
În această cercetare, Comisia pentru Siguranța Produselor de Consum a descoperit că fitilurile cu un interior din plumb emană destul plumb încât să încalce regulamentul Agenției de Protecție a Mediului (EPA) trecând peste nivelul de poluare standard pentru zonele în aer liber.
Deci, dacă ardeți o lumânare ce conține plumb în fitil, este aproape ca și cum ați avea un motor diesel ce emană noxe în casa dumneavoastră.
În timp, metalele grele se pot acumula în corp și se pot depune. Nivelurile crescute de metale grele au fost legate de anumite probleme de sănătate, incluzând problemele de comportament, dizabilitatea de învățare, dereglarea sistemului hormonal și iritații la nivel cutanat.
După cum vedeți, posibilele efecte negative ale metalelor grele din interiorul fitilelor au fost probleme adresate de curând. Este important să fiți vigilent când vine vorba de lumânările pe care le alegeți pentru casa dumneavoastră.
O lumânare pe care ați primi-o de la o persoană apropiată drept cadou acum mulți ani are o probabilitate mult mai mare de a avea în compoziția fitilului metale grele decât o lumânare cumpărată de curând.
Un loc mai potrivit pentru acea lumânare veche ar fi coșul de gunoi, nu camera de zi, pentru binele sănătății dumneavoastră.
Ardeți lumânări în siguranță
Dacă vă place să folosiți lumânări parfumate în casa dumneavoastră, dar doriți să evitați potențialele efecte negative asupra sănătății, vă oferim aici cele mai bune sfaturi pe care le avem pentru cumpărarea celor mai sigure lumânări, și pentru folosirea acestora în cel mai sigur mod.
Decorațiune
Nu cumpărați lumânări ce sunt pline de decorațiuni și culori dacă doriți să le ardeți. Aceste tipuri de lumânări sunt bune cu scop decorativ, dar pot include diferite tipuri de reziduuri ce pot emana toxine nocive atunci când sunt arse. (sursă)
Alegeți variantele organice
Din respect pentru alegerile sănătoase, cele mai bune opțiuni sunt lumânările organice fără parfum. Dacă vă doriți neapărat o lumânare parfumată, următoarea cea mai bună alegere este o lumânare organică ce a fost parfumată cu ulei esențial pur.
Cost
În general, cu cât plătiți mai mult pentru o lumânare, cu atât va fi aceasta mai de calitate, și va conține mai puține substanțe nocive.
Cu toate acestea, cel mai bun plan este să verificați ingredientele lumânărilor pe care le cumpărați, și dacă aveți dubii, contactați producătorul pentru a întreba în mod special dacă lumânările lor sunt organice, inofensive și lipsite de substanțe toxice, folosindu-se numai uleiuri esențiale pure.
Mulțumiți-le albinelor
Lumânările produse din ceară de albine în care se folosesc fitiluri din bumbac 100% sau din hârtie sunt, în general, cele mai sigure.
Cercetătorii susțin că lumânările din ceară de albine nu produce gazele nocive pe care le produce ceara din parafină, ard mai încet și pot chiar ajuta la reducerea nivelului de poluare din interior.
Ceara din soia
O alternativă relativ nouă a parafinei este uleiul hidrogenat de soia, ce se mai numește și ceară din soia. Lumânările făcute din ceară din soia s-au dovedit în cercetări a produce puține gaze nocive, sau chiar deloc, în comparație cu lumânările din parafină, și ard, de asemenea, ceva mai încet.
Alternativele pentru parfumuri
Ok… acum că am stabilit că în afară de riscul de a da foc la casă, folosirea lumânărilor în interiorul casei poate prezenta riscuri serioase referitoare la fumul toxic, ce alternative avem dacă încă ne dorim acel miros plăcut în casă?
Vă oferim aici câteva sugestii:
Spray cu ulei esențial
Vă puteți face propriul spray cu uleiuri esențiale. Această opțiune îmi place, deoarece se pot cumpăra diferite uleiuri esențiale de calitate pentru a se combina între ele, fiind potrivite pentru gusturile fiecăruia.
Materialele necesare sunt o sticlă mică pentru spray, cam o cană de apă și undeva la 20 sau 30 de picături de ulei esențiale, combinate după gustul dumneavoastră. Veți descoperi că uleiul și apa se separă dacă sunt lăsate să stea, deci este cel mai bine să agitați sticla înainte de folosire.
Băi cu uleiuri esențiale
Adăugați aproximativ 10 picături din uleiul dumneavoastră esențial preferat în apa caldă din cadă pentru un parfum relaxant ce va dura și după terminarea băii, schimbând mirosul băii pentru întreaga zi.
Nu uitați că anumite uleiuri esențiale pot lăsa urme, mai ales pe căzile de plastic, deci amintiți-vă mereu să curățați cada foarte bine după ce ați terminat baia.
Ulei esențial în aromatizoare
Aceste aromatizare sunt simple containere ce țin uleiul într-un compartiment. Aroma este emanată ușor în timp ce componenta ce ține uleiul este ușor încălzită de o lumânare de tip pastilă (recomandăm o lumânare de calitate, făcută din ceară de albine, desigur!) sau de electricitate.
Arzătoarele în formă de inel
O altă opțiune ce merită luată în considerare sunt inelele metalice din ceramică rezistente la căldură – au o formă ca a unei gogoși – și poate ține doze mici de ulei esențial. Se potrivesc în jurul unui bec și folosesc căldura acestuia pentru a dispersa aroma uleiului.
Potpourri făcut în casă
Vă puteți face propriul potpourri ușor și ieftin colectând frunze, boboci, flori și mici conuri de pin. Pot fi lăsate la uscat în mod natural sau pot fi puse în cuptorul cu microunde, cuptor sau dezumidificator, apoi vor fi depozitate într-un container în care să nu intre aerul.
După cerință, puneți puțin din mix-ul potpourri într-un coș sau bol bine ventilat și picurați peste uleiul esențial dorit. Aroma va rezista destul de mult timp și poate fi împrospătate cu câteva picături de ulei esențial.
Lumânări din fructe făcute în casă
Acestea pot fi create cu puțin efort și creativitate. Curățați cu grijă de coajă fructele citrice în așa fel încât jumătate din ea să formeze un bol . Asigurați-vă că partea albă din mijloc rămâne intactă – aceea va fi fitilul.
Tăiați destul din capătul bolului pentru a face fitilul să stea drept, umpleți bolul cu ulei natural organic și gata, aprinde-ți fitilul și aveți propria dumneavoastră lumânare organică ce va infuza discret camera cu uleiul esențial din pielea fructului citric.
Concluzie
Cu toate că poate fi surprinzător pentru multe persoane, lumânările parfumate, și majoritatea lumânărilor obișnuite, pot fi o nocive pentru dumneavoastră și familia dumneavoastră.
Marea majoritatea a lumânărilor este făcută din ceară de parafină, ce emană un fum toxic atunci când sunt arse.
Un potențial risc poate veni și de la fitil, care dacă nu este făcut din bumbac pur sau din hârtie poate conține metale grele.
Acestea, la fel ca și unele uleiuri esențiale și arome și coloranți sintetici ce sunt adesea adăugate pentru parfumarea și colorarea lumânării, pot emana un fum toxic și un nivel crescut și periculos de metale grele, acestea fiind asociate cu multe condiții medicale.
Dacă țineți neapărat să folosiți lumânări dar vă sperie ideea unor potențiale riscuri de toxicitate, cele mai bune lumânări sunt cele fără parfum ce au fost făcute din ceară de albine sau din ceară de soia.
Acestea s-au dovedit a arde pentru mai mult timp decât lumânările de parafină, și nu produc nici o chimicală toxică.
Sunt multe variante prin care vă puteți face propriile arome plăcute pentru casa dumneavoastră fără să folosiți lumânări.
Aceste includ lumânările organice, folosirea diferitelor modalități de dispersare a aromelor sau un arzător în formă de inel și crearea propriului vostru spray de împrospătare sau mix potpourri.
Oricând vă decideți, oricât de plăcute ar fi lumânările, este mult mai important să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și de a familiei dumneavoastră.
Pentru mine, cred că cea mai bună opțiune este investirea în lumânări de calitate din ceară de albine pentru interior, folosirea lor rară și păstrarea lumânărilor obișnuite pentru arderea afară pe terasă la întâlnirile de familie sau în momentul unei seri romantice.
În momentul de față, cred că mă voi răsfăța cu niște noi uleiuri esențiale, voi colecta câteva frunze, crenguțe și conuri de pin și îmi voi face un coșuleț de potpourri cu un miros delicios… Mă gândesc la scorțișoară, cuișoare și nucșoară, sau acestea merg mai bine într-o ciocolată caldă? Decizii, decizii!
Citește și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc